Situatie complicata

18 февраля 2018 9

Buna! Numele meu este Mihai si sunt căsătorit cu Kami.

Motivul pentru care scriu este legat de apartamentul nostru cu 2 camere din Bucuresti - apartament pentru care am achitat creditul cu care l-am achiziționat în toamna 2017 și în urma cu un an a aparut o complicatie în acest sens.
In ordinea cronologica a evenimentelor am sa descriu mai jos conjunctura ce ne-a adus aici:
La momentul achiziției apartamentului de către soția mea, a existat o înțelegere intre socrul meu și fratele dânsului, în urma cu aproximativ 8 ani. Înțelegerea se referea la faptul ca fratele socrului meu va oferii suma de 45.000 Euro ca avans pentru ca ​soția mea sa poată obține creditul imobiliar. Înțelegerea celor 2 implica faptul că socrul meu urma sa vândă un imobil situat în Pitești și să îl despăgubească pe fratele lu i- fapt care s-a și petrecut, cu aproximativ 4 ani in urma primind confirmarea verbala ca datoria către fratele socrului meu a fost "stinsa/acoperita/rambursata".
Fratele socrului meu a fost co-platitor la creditul bancar facut pentru achizitia apartamentului.
Valoarea creditului pentru imobilul respectiv a fost de 95.000 Euro - credit contactat pentru o perioada de 30 de ani - din care 10.000 Euro au fost achitati la semnarea antecontractului, 40.000 au reprezentat avansul si au au fost dati soţiei mele de catre fratele socrului meu si diferenta de 45.000 euro a reprezentat imprumutul propriu-zis la banca.
Este de precizat faptul ca nu a existat o înțelegere scrisa, sau vreo alta documentare a acestei înțelegeri pe parcursul purtării discuțiilor intre cei doi frati. Mai mult, întelegerea a fost intre cei 2 frati si soţia mea a fost instiintata despre decizia luată.
In anii ce au urmat am adus investiții acelui apartament din resurse proprii in valoarea aproximativa de 5.000 Euro, dar am și efectuat o plata anticipata in cuantum de 5.000 Euro, in baza faptului ca știam ca apartamentul nu era afectat de nici o alta sarcina financiara in afara de cea a creditului. In urma cu 3 ani, pilotați de nevoi personale (venirea pe lume a celui de-al 2-lea copil) si încă odată bazându-ne pe faptul ca știam ca in afara de creditul imobiliar contactat pentru apartamentul din Bucuresti nu avem nici o alta datorie, am achiziționat un al 2-lea apartament in Bucuresti tot prin un credit imobiliar - pe numele meu de data asta.
În 2015 eu si soţia mea am părăsit Romania si ne-am stabilit in Marea Britanie.
In urma cu aproximativ un an, soția a fost contactata de fratele socrului meu, care a cerut suma de 22.000 Euro, în baza faptului ca fratele lui nu l-a despăgubit în totalitate. Soția a explicat ca acest lucru nu este posibil deoarece veniturile ei nu ii permit sa adune suma menționata și de altfel soția a mai menționat faptul ca era și ea la curent cu înțelegerea făcuta intre cei 2 frati în baza căreia datoria a fost acoperita. In perioada ce a urmat, soția a primit o serie de telefoane și mesaje în care se cerea cu insistenta caracteristica cămătăriei găsirea de soluții pentru a returna acei bani mai repede. În acest sens exista mesaje sms și Wassup.
Mai este necesar de asemenea de precizat faptul ca fratele socrului meu a suferit o condamnare cu suspendare.
În data de 14.02.2018 am fost anuntat de chiriasul apartamentului cu 2 camere din Bucuresti de faptul ca am primit o notificare de la un executor judecatoresc care ne someaza sa platim o datorie pentru care de facto nu exista nici un contract scris sau o alta forma de intelegere intre cele 3 parti: soţia si cei 2 frati.
Ce putem face din punct de vedere juridic pentru a ne apara si pentru a nu pierde apartamentul pe care am terminat sa il achitam, apartament care a peridut mai mult de 50% din valoare prin devalorizare.
Care sunt pasii juridici si legali pe care putem sa ii urmam?

Jurist comments 1

Download discussion
Iulia Furtuna
  • Адвокат
  • Трудовое право
  • Гражданское право
  • Семейное право

Mihail, va recomand sa angajati un avocat din Bucuresti pentru a va reprezenta interesele in acest caz (se aplica legislatia romana).

19 февраля 2018