Sunt invinuita de falsificare de acte. Cum sa procedez?

28 ноября 2019 28

Firma unde lucrez se ocupa cu importul de produse alimentare. Lucrez in calitate de specialist calitate. In atributiile mele intra darea produselor spre certificare (ANSA). Un tip de certificat se face pe baza de mostre (pana a fi gata dureaza cam 2 luni), iar alte 2 tipuri se fac in baza rapoartelor de incercari de la primul certificat. Erau cazuri cand veneau produse noi din aceeasi gama, de la acelasi producator. Procedura era sa se dea la certificare sa se astepte 2-3 luni pana se obtineau toate certificatele apoi sa se scoata produsul pe piata. Sefa mea chiar de la inceput mi-a spus ca noi dam aceste produse spre certificarte, insa in acelasi timp le desenam si in certificate (falsificare de certificate). Asa si faceam pana s-a descoperit aceasta schema. Acum toata vina cade asupra mea. Sefa spune ca ea nu mi-a spus sa fac asa ceva, eu insa am o inregistrare audio unde recunoaste ca mi-a spus sa fac, dar nu la toate. Plus la toate, imi spune ca nu am nicio dovada scrisa ca ea mi-a cerut sa fac asta. Acum imi cer sa scriu o explicatie precum ca am comis o eroare, fara sa-mi dau seama. Cum ar trebui sa procedez? Daca nu scriu aceasta explicatie, nu-mi elibereaza ordinul de demisie.
Daca scriu credeti ca voi fi invinuita eu de aceasta schema? Eu nu am avut niciun motiv sa falsific certificatele in cauza fara sa mi se ceara asta.

Jurist comments 4

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bine ai venit pe yAvo!
***
Nimeni nu va poate conditiona acceptarea cererii de demisie.
Depuneti cererea, si la expirarea termenului de 14 zile contractul de munca va inceta.

Nu depuneti acea explicatie, fara asistenta unui avocat.

Referitor la falsificare, luati in considerare angajarea unui avocat. Probabil, trebuie sa raportati toate aceste informatii la organul... mai detaliat de urmarire penala.
Insa, vedeti ce prevede Codul Penal:

Articolul 40/1. Executarea ordinului sau dispoziţiei superiorului
(1) Nu constituie infracţiune fapta, prevăzută de legea penală, săvîrşită de o persoană în vederea executării unui ordin sau dispoziţii a superiorului, care sînt obligatorii pentru aceasta, dacă ordinul sau dispoziţia nu sînt vădit ilegale şi dacă persoana care le-a executat nu a ştiut că ordinul sau dispoziţia sînt ilegale. Răspunderii penale pentru fapta săvîrşită este supusă persoana care a emis ordinul sau dispoziţia ilegală.
(2) Persoana care a comis intenţionat infracţiune în vederea executării ordinului sau dispoziţiei vădit ilegale ale superiorului răspunde penal în temeiuri generale. Neexecutarea ordinului sau dispoziţiei vădit ilegale exclude răspunderea penală.

***
Un ordin de a falsifica certificatele, este vadit ilegal. Nu trebuiau executate indicatiile respective ale sefei.

***
Avind in vedere ca oferirea acestei consultatii a avut loc fara a examina actele relevante cauzei, in temeiul art. 2018 Cod Civil, imi exclud raspunderea pentru aceasta consultatie.

28 ноября 2019

din ce am citit in comentariul dvs, reese ca eu voi fi trasa la raspundere pentru cele intimplate, chiar daca nu au nici ei, nici eu nici o proba. Cit priveste ordinul de eliberare, l-am scris din data de 06/11/2019 si pina astazi nu-i semnat (pina nu scriu explicatia ce... mai detaliat o cer).
Cum as putea sa beneficiezi de serviciile unui avocat, care sa ma ajute sa es din aceasta problema. Si care sint costurile acestui serviciu?

28 ноября 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Nu aveti nevoie de ordin de eliberare. Angajatorului ii trebuie.
La expirarea termenului de 14 zile din data depunerii cererii de demisie, contractul de munca inceteaza, si nu mai sunteti obligata sa mergeti la munca.
Daca au trecut 14 zile dar Dvs ati continuat sa lucrati, este necesar sa mai depuneti o... mai detaliat cerere de demisie, si iar sa treaca un termen de 14 zile, calculat din ziua urmatoare celei in care veti depune cererea. La expirarea termenului, nu mai veniti la munca, si solicitati-i angajatorului sa deconteze platile restante catre Dvs, daca acestea exista (salariul neachitat, concediul nefolosit, etc.).

***
cu privire la falsificare - vinovatia Dvs trebuie probata. Daca nu exista probe - nu puteti fi sanctionata, nici civil, nici penal. Dvs nu trebuie sa va demonstrati nevinovatia, pentru ca sunteti prezumata nevinovata prin Constitutie.

28 ноября 2019

Multumesc pentru raspunsuri.
Probabil ar trebui sa ma adresez direct la biroul avocatului, pentru a ma lamuri cu unele nuante.O zi minuntata.

28 ноября 2019