Munca legală peste hotare

15 iulie 2017 151

Vreau sa imi gasesc un loc de munca legal peste hotare, dar am teama sa nu cad într-o capcana cu persoanele care prestează servicii de angajare. Ce acte trebuie să cer de la ei ca sa fiu sigur că o sa fiu angajat si nu achit in zadar serviciile? Multumesc mult.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Buna.
Întîi cereți de la agenția la care apelați licența, apoi verificați de sine stătător statutul licenței pe această pagină http://www.licentiere.gov.md/licenta.php?l=ro a Camerei de Licențiere și introduceți denumirea firmei respective.
Verificați dacă în licență este indicată țara la care vi se propune contractul individual de
munca. În caz contrar conform prevederilor legale... mai detaliat aveți tot dreptul să sesizați Camera de Licențiere în privința faptului dat.
Totodată, în licență trebuie să fie indicați și partenerii de peste hotare, adică numele deplin, adresa și datele de contact ale persoanelor juridice cu care acestea au încheiat contracte de cooperare.
Serviciile prestate de compania privată NU are dreptul să perceapă taxe de la cetățeni pentru serviciile de plasare în câmpul muncii peste hotare. În cazul în care, totuși, vi se cere să efectuați anumite plăți (de exemplu pentru obținerea vizei de muncă), cereți OBLIGATORIU bonul de casă unde este indicat exact serviciul și produsul pentru care ați achitat.
Nici o companie nu poate trimite pe nimeni peste hotare fără un contract individual de muncă, dar totuși pînă a semna acest contract consultațivă cu un avocat.
Privitor la Viza de muncă NU se eliberează, înainte ca acest contract individual de muncă să fie înregistrat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin ștampila aplicată pe acest document. În cazul în care aceasta lipsește, agenția este obligată să vă informeze, iar Dvs. deja sunteți responsabil să înregistrați de sine stătător contractul la acea Agenție Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă, la care sunteți atribuit conform vizei de reședință din buletinul de identitate.
Și cel mai important, conform legislației, orice companie din Moldova care prestează servicii de angajare în câmpul muncii peste hotare își desfășoară activitatea pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce anunțurile de genul ”pașaport românesc obligatoriu” sau ”locuri de muncă pentru cei care au pașapoarte românești” ar trebui să vă trezească suspiciuni. Totuși, deținerea pașaportului românesc poate fi solicitată, dar numai ca o condiție opțională întru facilitarea obținerii vizei de muncă.
Mult SUCCES!!!

16 iulie 2017
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Cristi, suplimentar consultati si Capitolul III (in special art. 22) si anexa Nr. 2 din Legea cu privire la migratia de munca http://lex.justice.md/md/328963/

16 iulie 2017