Voucher cadou

24 octombrie 2019 226

Buna ziua! Am primit un voucher cadou de la un prieten la un magazin de bijuterii, dar nu am gasit nimic pe placul meu in acest magazin si am vrut sa returnez voucher-ul si sa cer restituirea banilor, dar vanzatorul mi-a spus ca voucher-ul nu poate fi returnat chiar daca m-am adresat in 14 zile, mai ales ca bijuteriile sunt bunuri care nu pot fi returnate. Ce prevederi legale ma pot ajuta in acest caz?

Jurist comments 3

Download discussion
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

Elena,

argumentul că bijuterille nu pot fi returnate nu are temeinicie. Vedeți următoarele prevederi legale din Codul civil:

Articolul 1053. Exercitarea dreptului de revocare
(1) Dreptul de revocare se exercită prin notificarea profesionistului. Consumatorul nu este obligat să justifice decizia de revocare.
(2) Declarația prin... mai detaliat care consumatorul își exprimă decizia de revocare a contractului poate să se refere, în mod explicit, la decizia de revocare sau la alte formulări similare neechivoce, atît timp cît consumatorul și contractul respectiv sînt identificabili. Simpla restituire a bunului sau refuzul de a primi livrarea ori neridicarea bunului de la oficiul poștal, fără o declarație neechivocă în acest sens, nu se consideră exercitare valabilă a dreptului de revocare.
Articolul 1054. Termenul de revocare
(1) Dreptul de revocare poate fi exercitat în orice moment după încheierea contractului, dar înainte de expirarea termenului de revocare.
(2) Dacă legea nu prevede altfel, termenul de revocare este de 14 zile și începe să curgă de la data încheierii contractului.
(3) Notificarea de revocare se consideră efectuată în termen dacă a fost expediată înainte de expirarea termenului de revocare.
(4) Sarcina probei privind exercitarea dreptului de revocare în conformitate cu dispozițiile aplicabile ale prezentului capitol revine consumatorului.
Articolul 1057. Obligațiile profesionistului în cazul revocării
(1) Profesionistul este obligat să restituie toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, acolo unde este cazul, pe cele ce acoperă costurile livrării bunurilor de către consumator, fără întîrzieri nejustificate și, în orice caz, nu mai tîrziu de 14 zile de la data la care este informat despre decizia de revocare a contractului de către consumator.
(2) Profesionistul trebuie să restituie sumele prevăzute la alin.(1) în aceeași monedă în care le-a primit de la consumator, folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru plata inițială, cu excepția cazului în care consumatorul și-a exprimat acordul explicit pentru o altă modalitate de plată și cu condiția să nu cadă în sarcina consumatorului plata de comisioane în urma restituirii. Obligația de restituire nu se aplică comisioanelor bancare achitate de consumator pentru plata sumelor respective către profesionist, precum și pierderilor suportate de consumator în legătură cu convertirea în altă monedă a sumelor primite, în cazul în care contul bancar al consumatorului este în altă monedă decît cea în care s-a efectuat plata inițială și restituirea.


25 octombrie 2019
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Voucherul-cadou nu este reglementat în legislația RM. Totuși, suma plătită pentru el poate fi înțeleasă ca un avans (art. 954 și urm. Cod Civil), în considerarea contractului de vînzare-cumpărare a bunurilor pentru consum.
În calitate de consumator, puteți revoca contractul doar dacă acest drept e stipulat de părți sau în... mai detaliat cazurile expres prevăzute de lege - cum este contractul încheiat la distanță sau în afara spațiilor comerciale (art. 1052 și urm. CCiv), iar vînzătorul e obligat să restituie banii.
De asemenea, dreptul de revocare e inerent calității de consumator, care e mai largă decât cea de cumpărător - fără a face vreo diferență între persoana care a achitat voucherul și cea care cere restituirea valorii lui (pentru aceasta vezi pct. 2 al Hotărîrii Plenului CSJ nr.7 din 09.10.2006).
În alte situații decît cele enunțate nu puteți cere restituirea valorii voucherului care poartă asupra articolelor de bijuterie or, ele nu pot fi înlocuite ori restituite dacă sunt conforme (art. 19 din Legea privind protecţia consumatorilor).
*Editat

26 octombrie 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Din punct de vedere juridic, contractul se incheie intre cel care achita contravaloarea vocherului (il cumpara) si magazinul care primeste banii pentru voucher si accepta sa elibereze marfa in valoarea respectiva persoanei terte care va veni si il va prezenta (deci, magazinul vinde voucherul).

Dvs ca persoana... mai detaliat terta nu aveti raporturi contractuale directe cu magazinul, iar magazinul nu are fata de Dvs decit obligatia de a va da marfa in valoarea respectiva.

Argumentarea anterioara a lui Gicu Blosenco, privind avansul, este intr-adevar aplicabila.

Insa, avansul a avut loc intre alte persoane, deci dvs sunteti o terta parte la acest raport.

Asta inseamna ca Dvs nu puteti sa solicitati contravaloarea voucherului, iar magazinul nu este obligat sa va plateasca valoarea voucherului (sa restituie avansul).

Exercitarea dreptului de revocare (dupa cum a fost specificat mai sus de Cristian), sau exercitarea dreptului de restituire a avansului - poate fi facuta doar de persoana care initial a achitat voucherul.

21 noiembrie 2019