Despre lansarea yAvo.md

30 iunie 2016 229

Interviu cu avocatul Alexandru Ţurcan, fondatorul proiectului yAvo.md

Domnule Țurcan, cum se descifrează denumirea yAvo?

yAvo este, bineînțeles, o abreviatură, una combinată, care înseamnă avocatură digitală. Eu percep litera Y drept unul din simbolurile internetului (yahoo!, yandex, yelp), iar sintagma Avo este rădăcina cuvântului avocat. Am căutat o expresie scurtă cu semnificaţie juridico-digitală. Aşa am ajuns la denumirea yAvo.

Cum funcţionează portalul yAvo?

Foarte simplu. Intraţi pe yavo.md şi formulaţi o întrebare juridică. Întrebarea juridică se publică pe portal, după moderare. Portalul atribuie întrebării publicate o anumită specializare (e.g. drept civil, dreptul familiei). Juriştii înregistraţi pe portal, care au optat pentru specializarea respectivă, vor primi o înştiinţare despre întrebarea Dumneavoastră şi vor putea da răspunsuri la întrebare. Totul este absolut gratuit. Atât pentru utilizatori, cât şi pentru jurişti.

Cum convingeţi juriştii să răspundă gratuit pe yAvo?

Dorinţa de a ajuta cetăţeanul se află întotdeauna la fundamentul profesiilor juridice libere. Onorariul este remunerarea tradiţională a unui avocat sau notar, însă, de foarte multe ori, juriştii acordă consultații gratuite. În aşa fel, noi ajutăm oamenii să se determine asupra necesităţilor juridice primare. Deseori, un cetăţean are nevoie de o consultaţie iniţială pentru a înţelege, de exemplu, că nu are nevoie de mai mult. Uneori răspunsul este atât de simplu, încât nu vrei să ceri bani pentru a-l da. Alteorise caută o normă concretă, cu o scurtă explicaţie de interpretare a acesteia. Ajuţi gratuit şi te simţi mai bine pentru ca ai făcut un lucru bun. Oamenii au întrebări juridice multiple, dar şi jurişti sunt foarte mulţi. Juriştii nu pot răspunde mereu gratuit, însă o pot face periodic. Platforma yAvo a fost creată pentru a răspunde acestor necesităţi.

Vor mai plăti oamenii pentru consultaţii juridice după apariţia yAvo?

Pe yAvo se pot găsi răspunsuri juridice la unele întrebări, dar nici yAvo, nici juriştii de pe portal nu acordă consultaţii juridice pe platforma noastră. Cetăţenii care au nevoie de asistenţă juridică sub formă de consultaţii juridice, reprezentare sau altă formă, pot contracta asemenea servicii în afara portalului yAvo. Un alt avantaj al portalului nostru este că facilitează contactele cu specialiștii, cu care ulterior se pot angaja colaborări. Profilurile juriştilor pe yAvo fiind desfășurate, ample, iar răspunsurile lor pe platformă – punctuale, se poate deduce ușor specializarea lor, respectiv se poate înțelege cine dintre ei se potrivește situaţiei tale. Și comunicarea cu juristul este foarte simplă. Se poate discuta pe yAvo, prin plasarea unei întrebări publice, dar se poate comunica și în regim privat, prin poșta electronică.

Se pare că yAvo permite şi evaluarea juriştilor? Vă rugăm să ne explicaţi cum funcționează acest proces.

Noi am decis ca juriştii care sunt activi pe yAvo să primească evaluări de la utilizatori conform a trei criterii de bază: relevanţa, politeţea şi promptitudinea răspunsurilor. Relevanţa şi politeţea sunt valori subiective, lăsate la discreția utilizatorilor. Promptitudinea este o valoare obiectivă, care depinde de viteza cu care juristul răspunde unei întrebări adresate pe portal, și este determinată automat de softul portalului, fără altă intervenţie. Fiecare din cele trei criterii este apreciat la o scară de cinci valori. Apoi sistemul calculează o medie a acelor valori, conform principiilor scalei Lekert. Rezultatul obţinut este un scor al juristului pe portalul yAvo. Cu cât juristul dă răspunsuri mai relevante, mai politicoase şi mai prompte, cu atât scorul lui pe yAvo trebuie să fie mai mare. Totuşi, un scor mic pe yAvo nu înseamnă un jurist rău. În primul rând, pentru ca un jurist să obţină un scor pe yAvo, trebuie să existe un minim de cinci evaluări. Asta înseamnă că juristul a răspuns la minim cinci întrebări pe yAvo. Eu admit că nu toţi utilizatorii vor face evaluări, iar un răspuns venit mai târziu de la un jurist bun uneori poate fi mai valoros decât un răspuns rapid, dar mai puţin exact sau complet.

Platforma yAvo este o bază de date de jurişti şi răspunsuri juridice?

Da, ne dorim ca platforma yAvo să devină o bază solidă de date de cunoştinţe juridice pentru necesităţile cetăţeanului. Se poate întâmpla ca la multe întrebări juridice actuale să se fi răspuns în trecut, de aceea noi încurajăm utilizatorii să verifice arhiva de răspunsuri. S-ar putea ca răspunsurile căutate să existe deja. Mai departe, cetăţeanul nu doar că are mari şanse să găsească răspuns la întrebarea ce îl frământă, dar poate afla mai multe pe tema respectivă, dar şi pe alte teme, prin consultarea arhivei de răspunsuri .

Ce alte gratuităţi se vor putea obține pe yAvo, afară de răspunsuri la întrebări juridice?

Ne punem ca scop să facem o selecţie decentă de modele de contracte juridice, care ar putea fi utile în viaţa cotidiană. Odată la 2 săptămâni intenţionăm să adăugăm câte un model nou de contract. Vor fi modele generale de contracte populare, pe baza cărora să se poată ulterior construi contracte individuale. Încurajăm utilizatorii să colaboreze cu jurişti în utilizarea modelelor şi individualizarea contractelor. Primul contract, simbolic, este un contract de asistenţă juridică. Vor urma contracte de muncă, de vânzare-cumpărare, de prestări servicii, de împrumut, etc. Dacă vor exista solicitări repetate pentru anumite tipuri de contacte mai speciale, vom elabora şi contracte speciale, plasându-le pe portalul nostru.

Se pot anunţa și tendere pe yAvo. Ce aveți în vedere?

Este o funcţie inedită pentru un portal juridic din Republica Moldova. yAvo tender este o platformă de interacţiune directă dintre cumpărătorii şi prestatorii de servicii juridice, care permite tuturor participanţilor la proces, dar şi spectatorilor, să înţeleagă cum se formează şi se negociază onorariile pentru asistenţă juridică. Agenţii economici, care se află în căutarea unui serviciu juridic concret, pot descrie pe portal detaliile serviciului respectiv ca să poată primi oferte de onorarii de la jurişti. Toţi juriştii specializaţi în domeniile de drept selectate vor primi înştiinţare despre tender pe email. Autorul tenderului poate alege oferta care îi convine. Nimeni nu este obligat să aleagă cea mai ieftină ofertă. Conteazăși onorariul, dar e important și termenul de îndeplinire a lucrării, ca și experienţa pe dosare similare.

Veţi organiza şi cursuri de instruire pentru juriştii yAvo?

Nu, yAvo nu organizează cursuri de instruire pentru jurişti. Portalul yAvo va colecta şi va publica informaţii despre diverse cursuri de instruire juridică organizate de uniunile avocaţilor, notarilor, executorilor judecătoreşti şi alte organizaţii profesionale, camere de comerţ, etc. Juriştii au obligaţia de a se autoinstrui periodic, însă, deseori, nu există informaţii suficiente despre întreaga ofertă de instruire din ţară. Prin acest efort, platforma yAvo vine în ajutorul juriştilor dornici de autoperfecţionare.

Eu vreau să cred că fiecare cetăţean şi fiecare jurist va găsi ceva interesant şi ceva util în proiectul yAvo, iar în timp serviciul yAvo va deveni un instrument natural şi firesc al cetăţenilor, care doresc să-şi cunoască mai bine drepturile.