1 iunie e zi libera pentru toti cetatenii RM sau doar pentru bugetari?

29 mai 2017 89

Fiica mea lucreaza intr-o companie privata de cosmetice. Seful a spus ca pentru angajatii lui nu exista zi libera de 1 iunie! Dar parca Guvernul a declarat aceasta zi libera pentru toti cetatenii RM. Se incalca drepturile omului la zi de odihna sau nu? Noi ne-am facut planuri sa petrecem cu rudele in aceasta sarbatoare a copiilor, dar acum... suntem nevoiti sa lucram de gustul sefului nostru pentru a aduce venituri companiei lui! Va rugam, explicati-ne cum sa procedam?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Dumitru Barbaroș
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

Salut Maria,

Ziua de 1 iunie este zi liberă în baza Hotărârii de Guvern - http://www.gov.md/sites/default/files/document/attachments/intr28_29.pdf

La rândul său, Codul Muncii nu prevede o asemenea zi liberă.
În situația dată, companiile private ar putea atrage salariații la muncă fiindcă nu încalcă prevederile Codului Muncii, dar în altă ordine de idei, angajatorii nu ar... mai detaliat putea sancționa salariații ce nu s-ar prezenta la muncă, deoarece aceștea sunt protejați de Hotărârea de Guvern.

Lista zilelor libere este următoarea:
a) 1 ianuarie – Anul Nou;
b) 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
c) 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
d) prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
e) ziua de luni la o săptămînă după Paşte ( Paştele Blajinilor);
f) 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
g) 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
h) 27 august – Ziua Independenţei;
i) 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”;
i1) 25 decembrie – Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
j) ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.

30 mai 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua!
Prin Hotarirea Guvernului RM nr. 325/24.05.2017, ziua de 1 Iunie a fost declarata zi de odihna, cu recuperarea acesteia in ziua de 24 Iunie. Aceasta prevedere este valabila pentru toti salariatii, indiferent de ramura de activitate.
Daca nu se va prezenta la locul de munca in ziua de 1 Iunie,... mai detaliat acest fapt nu va fi un temei pentru sanctionarea ori concedierea salariatului, cu conditia ca pe data de 24 Iunie sa iasa la locul de munca si sa recupereze ziua.
Potrivit art. 2 al Hotaririi Guvernului mentionata, conducatorii Intreprinderilor sunt obligati sa asigure accesul si conditiile de munca in ziua de 24 Iunie.

30 mai 2017