Accident de circulație

15 aprilie 2021 26

Buna ziua! Mașina unei amice a fost lovită de o altă mașină. Șoferul celuilalt automobil neaga vina sa. La poliție, prietena a aflat că celălalt șofer are o problema de sănătate, având lipsă un ochi. In ce condiții șoferii, care au asemenea probleme de vedere, pot conduce legal un autovehicul? Mulțumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Daniel Pîrlițanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Capitolul II, pct. 6 din Normele privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule
şi a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 12 din 2009)

b) Persoanele care solicită examen medical pentru obţinerea permisului de conducere sau reînnoirea acestui permis şi care au pierdut în totalitate vederea la... mai detaliat un ochi sau care utilizează doar un ochi (de exemplu, în cazul diplopiei) trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puţin 0,5 cu lentile de corecţie inclusiv. Autoritatea medicală competentă trebuie să certifice existenţa suficient de îndelungată a stării respective de vedere monoculară pentru a permite adaptarea şi că, la ochiul respectiv, cîmpul vizual întruneşte cerinţele stabilite la subpunctul 1) litera a).
c) După apariţia recentă a diplopiei sau după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare (şase luni) pe durata căreia se interzice condusul vehiculelor. După această perioadă, persoana se consideră aptă pentru conducerea vehiculului, conform avizului favorabil din partea specialiştilor oftalmologi (din cadrul Comisiei).

16 aprilie 2021