Accident de mașină fără permis

24 octombrie 2019 32

Bună ziua. Prietenul meu a avut un accident de mașină, mai exact a lovit o persoana. El a luat toate măsurile necesare, a chemat ambulanță și a avut grija de persoana până s-a insanatosit, el a achitat tot (persoana accidentata nu se află în stare gravă). Problema este ca el nu are permis. Acum se desfasoara ancheta si anchetatoarea i-a spus că va fi pedepsit conform art. 264 alin. 3 CP si spune ca poate face închisoare de la 3 la 7 ani. Vreau sa stiu: este atât de gravă situația încât să facă închisoare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua,

Alin.3 al art. 264 prevede exclusiv pedeapsa doar sub forma închisorii iar în speță respectivă în condiția în care victima a suferit vătămarea gravă a integrității corporale în caz contrar dacă expertiza concluzionează alt grad de leziuni atunci acesta nu va fi tras la răspundere potrivit alin. 3 posibil... mai detaliat alin. 1 daca gradul de vatămare este mediu care prevede pedeapsa și sub forma amenzii dacă instanța de judecată consideră echitabil această pedeapsă.

În cazul în care se stabilesc vătămări ușoare la victima atunci persoana va fi atrasă la răspundere contravențională și nu penală potrivit art. 242 Cod Contraventional.:
Articolul 242. Încălcarea regulilor de circulaţie rutieră soldată cu deteriorarea bunurilor materiale ori cu cauzarea de vătămări corporale ușoare
(2) Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de circulaţie rutieră soldată cu cauzarea de vătămări corporale uşoare victimei sau cu deteriorarea considerabilă a vehiculelor, a încărcăturilor, a drumurilor, a instalaţiilor rutiere, a altor instalaţii sau a altor bunuri
se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Lipsa permisul de conducere va atrage de asemenea doar atragerea la răspundere contravențională.


25 octombrie 2019