Accident in urma caruia soferul vinovat a fugit de la fata locului

11 februarie 2020 20

Buna ziua. Recent am avut un accident: deplasandu-ma pe un drum cu prioritate, la o intersectie dirijata de semne de circulatie, am fost lovita in partea stanga de catre o masina, care venea de pe un drum lateral. In urma loviturii, automobilul meu a iesti de pe carosabil, izbindu-se de un panou de publicitate si de un automobil ce se afla parcat in apropiere.
In urma accidentului automobilul meu, precum si cel parcat au suferit deteriorari considerabile. Soferul vinovat a parcat masina la vreo 50 m de la locul accisentului, a scos nr. de inmatriculare si a fugit. Insa martorii au retinut numarul lui si au anuntat agentii de politie, care au venit la fata locului. Politia l-a gasit in baza de date si eu l-am recunoscut din poza.
Impreuna cu soferul masinii parcate am mers la politie, unde am completat formularele necesare (explicatia si cererea ca soferul vinovat sa fie gasit). Politia ne-a zis sa asteptam pana il vor gasi ca el sa semneze dosarul contraventional, si doar dupa aceasta noi vom putea merge la compania asiguratului.
Intrebarea mea este: ce urmeaza mai departe? Este vreun termen limita conform legii pentru ca politia sa gaseasca soferul, sau poate dura la infinit? Sau totusi este vreo posibilitate ca sa mergem la compania de asigurari pentru a cere despagubiri fara a avea dosarul contraventional semnat de soferul vinovat?
Multumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
în lipsa dosarului contravențional, companiile de sigurări nu pot despăgubi, atît timp cît nu există un act ce confirmă persoana vinovată.
La infinit nu durează, agentul poate să efectueze citarea părții la adresa de domiciliu cunoscută, obligatoriu cu confirmare de recepție, dacă vinovatul nu se prezintă, sancțiunea se aplică în lipsa... mai detaliat vinovatului, în prezența de martor conform art. 443 alin. (6) CC RM, astfel cauza contravențională capătă o finalitate, urmînd să mergeți la companiile de asigurare pentru despăgubire.

12 februarie 2020