Accident produs pe banda rezervată pentru transportul public

7 februarie 2023 36

Bună ziua. Cine se face vinovat de producerea accidentului, în situația în care un șofer circulă pe banda rezervată transportului public, iar al doilea șofer virează la dreapta de pe banda a doua pentru a intra în curtea unui bloc?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Elena.
Dacă am înţeles corect întrebarea. Deplasîndu-se un automobil, de pe a doua bandă a virat la dreapta traversînd banda dedicată transportului public pentru a intra în ogradă, în acest timp pe prima banda dedicată transportului public se deplasa un alt automobil (care nu era transport public). În urma... mai detaliat manevrei spre dreapta, automobilul care schimba direcţia de pe a doua bandă a fost lovit de automobilul care se deplasa pe prima bandă dedicată.

În această situaţie ambii şoferi sunt vinoveţi.
1. Şoferul de pe banda 2 (care virează la dreapta) urma să se asigure şi să cedeze trecerea automobilului de pe prima bandă, indiferent dacă e sau nu transport public.

aşa prevede RCR
3) În cazul în care conducătorul are intenţia de a preselecta banda, el trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care circulă în aceeaşi direcţie pe această bandă. La preselectarea concomitentă, conducătorul de vehicul trebuie să cedeze trecerea vehiculului care circulă în aceeaşi direcţie şi se află pe banda din dreapta.

2. Şoferul care se deplasa pe banda dedicată transportului public se face vinovat de încălcarea marcajului şi indicatoarelor rutiere.

RCR prevede:
3. Participanţii la trafic sînt obligaţi să respecte regulile de circulaţie, semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră,

8 februarie 2023