Accident rutier

25 mai 2022 66

Buna! Trei ani in urma am provoicat un accident rutier cu automobilul meu (inregistrat pe numele meu). Cveam testarea tehnica valabila, asigurare RCA pe numele meu si automobilul meu (mentionez ca asigurarea e de doar o persoana si nu multipla inregistrata pe numele meu). Atunci nu aveam permis de conducere si in contractul de asigurare la spatiul ”permis de conducere” e lasat loc gol. Acum compania de asigurare cere despagubiri prin judecata. Nu pot intelege pentru ce am achitat bani pentru asigurare, daca in final reiese ca nu eram asigurat. Am citit atent contractul de asigurare si nu este niciun punct unde sa fie indicat ca asigurarea nu achita despagubiri daca persoana asigurata nu detine permis de conducere. De ce au incheiat contractul de asigurare daca in final tot eu trebuie sa achit despagubiri?

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Mihai.

Contractul de asigurare nu poate prevedea toate situațiile. În cazul dat din Lege reieșea și în prezent din Codul civil reiese foarte clar că autovehiculul nu poate fi condus de persoană care nu are acest drept. La fel asiguratul nu are dreptul să inducă în eroare asigurătorul.
Este evident... mai detaliat că orice persoană ce conduce un mijoc de transport trebuie să respecte toate prevederile legale. Permisul de conducere e o astfel de prezumție la fel. Persoana nu poate beneficia de abuzul de drept pe care ea însăși o crează.

Domeniul asigurărilor este foarte șablonizat și tipizat. Orice greșeală se penalizează cu neplata asigurării.

Compania de asigurare are perfectă dreptate și aproape sigur va avea câștig de cauză împotriva Dvs. Vă sfătui să achitați cât mai curând datoriile ca să evitați cheltuieli suplimentare dacă aveți bunuri, conturi pe numele Dvs. ce pot fi sechestrate, închise, susepndate etc.
Dacă însă nu aveți pe numele Dvs. bunuri în proprietate probabil că nu se merită de achitat. În special dacă nu planificați să rămâneți în țară. Pentru neexecutarea hotărârii judecătorești cu rea credință poate urma însă încă o cauză contravențională și apoi penală dacă Dvs. sunteți notificați de executorul judecătoresc în mod repetat.

2 iunie 2022