Accident rutier

18 iunie 2020 30

Buna ziua. Am o intrebare in privinta unui accident rutier, de producerea caruia e vinovat tatal meu. Anchetatorul ne-a zis ca daca pasagerii care erau cu el semneaza cum ca nu au pretentii fata de el, se inchide cazul. O doamna, pasager de ocazie, a fost internata cu fracturi la cutia toracica si picior. Feciorul dinsei a zis sa-i dam 60.000 lei pentru o interventie chirurgicala la picior si el semneaza aceasta confirmare. Intrebarea mea este daca suntem noi obligati sa platim aceasta suma ori nu. Ce ne sugerati sa intreprindem in aceasta situatie? Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Maria!

Reieșind din gravitatea fracturilor cauzate acestei Doamne, este vorba de un dosar penal intentat pe art 264 alin. (3) Cod penal.
Articolul 264. Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport
(1) Încălcarea regulilor de securitate a... mai detaliat circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, ...
(3) Acţiunea prevăzută la alin.(1), care a provocat:
a) vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii;

Doar victima însăși are dreptul să pretindă la repararea prejudiciului cauzat sănătății, daune morale.
Așteptați-vă la o acțiune civilă.

Totuși, reclamanta va trebui să prezinte acte care demonstrează că anumite investigații și/sau operații sunt necesare și în legătură directă cu accidentul a cărui victimă este.

Pentru evitarea cheltuielilor de judecată ar fi cazul să negociați o tranzacție de împăcare și să agreați o sumă de bani sau condițiile de recuperare ale victimei, inclusiv este vorba de venit ratat dacă lucra și nu mai poate lucra, precum și prejudiciu moral.

Este foarte important ca atunci când îi oferiți careva bani sau medicamente să solicitați de la victimă, o confirmare scrisă a recepționării acestor sume.
Dacă nu vor să scrie recipise că au primit bani sau medicamentele necesare, atunci efectuați doar transferuri bancare!


Succes.

18 iunie 2020