Accident rutier

12 iulie 2022 56

Buna! Sunt invinuit in temeiul art. 264, alin 3 a) CP. Am lovit cu masina un pieton in stare de ebrietate pe traseul Straseni-Chisinau pe timp de noapte, pe un drum neiluminat cu o singura banda. Pietonul venea din fata si nu l-am observat din cauza ca ma orbeau luminile masinilor de pe contrasens. Ca urmare a acidentului, pietonul a suferit 2 fracturi si a suferit 2 interventii: la urgenta si alta din cauza complicatiilor. El pretentii nu are si a dat o declaratie scrisa in acest sens, dar timp de un an cat dureaza urmarirea penala, noi l-am sustinut financiar, moral, cu medicamente si tot ce tine de trai (lemne, alimente, transportare la consultatii). El este fara familie si un alcoolic si nimeni nu s-a interesat de el in spital in afara de invinuit. I-am cumparat polita de asigurare si ulterior l-am ajutat sa-si faca grad de invaliditate ca sa beneficieze de o pensie si polita medicala. Urmarirea dureaza aproape 1 an, sta pe loc, el ne santajeaza ca isi va schimba pozitia si va solicita despagubiri, in continuare cere bani, mancare etc. Eu am luat un avocat care a spus ca as putea fi amnistiat. Mentionez ca la volant nu eram baut si antecedente penale cu accidente nu am avut, sunt invalid de gradul 2. Ce sanse am de a fi amnistiat sau ce pedeapsa risc? Ce ar trebui sa fac ca sa se incheie dosarul mentionat, deoarece am interdictie de a conduce masina?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Vreau să vă atenționez din start faptul că infracțiunea respectivă nu cade sub prevederile amnistiei prin urmare nu ăuteți fi amnistitat mai mult ca atât amnistia nu constituie act de reabilitatre prin urmare dvs erați a fi considerat vinovat de săvârșirea infracțiunii doar că erați liberat de pedeapsă.

În lumina... mai detaliat circumstanțelor descrise de dvs, strategia de apărare care vă o recomand este de a demonstra nevinovăția dvs și anume în cadrul urmăririi penale de întreprins acțiunile necesare în acest sens cum ar fi experiment, expertiză autotehnică cu întrebări relevante expertului prin a elucida faptul dacă ați avut posibilitatea să evitați accidentul rutier/tamponarea pietonului prin frânare în limita vizibilității și condițiilor de la fața locului.

În raport cu rezultatele/concluziile obținute apărarea va putea cere încetarea procesului penal și clasarea cauzei în privința dvs sau achitarea dvs în instanța de judecată.

În caz de necesitate mă puteți apela la nr. din contacte.

14 iulie 2022