Accident rutier în care a fost implicat un pieton

8 octombrie 2021 184

Buna ziua. Am fost implicata într-un accident rutier, în care am lovit un pieton, care era în stare de ebrietate (concentrația de alcool 0,17) și practic s-a lovit în mașină mea într-o zonă slab luminată (a ieșit dintr-un șanț de pe marginea drumului). Victima a suferit o traumă la picior, pentru care am achitat o sumă de bani necesară pentru efectuarea intervenției chirurgicale. Partea vătămată este de acord să ne împăcăm, însă nora acestuia mă amenință cu chemarea în judecată și insistă să le mai dau niște sume de bani. Partea vătămată suferă și de cancer la colon în stare avansată.
Odată ce are și el o parte de vină, întrucât am încercat să evit impactul pe cât posibil, am următoarele întrebări:
1. Sunt obligată să achit toate cheltuielile medicale și/sau sumele cerute de rudele acestuia? Dacă da, cum mai exact stabilesc cuantumul rezonabil al acestora?
2. Pot să cer și eu despăgubiri pentru prejudiciile suferite (am rămas fără oglinda retrovizoare)?
3. Odată ce victima este de acord să ne împăcăm și nu vrea nicio plată de la mine, poate nora acestuia să mă dea în judecată și mai sunt obligată să suport eu toate cheltuielile?
4. Dacă se ajunge la un proces de judecată, care ar fi consecințele pentru mine? Voi fi găsit vinovată?

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Mai întâi de toate urmează de stabilit ca pretenții față de Dvs poate avea doar victima accidentului și nu rudele acestuia.

Ce tine de achitarea despăgubirilor aceste se achita doar de către persoana vinovata de accident, despăgubitul fiind victima.

Prejudiciile urmează a fi achitate în ordinea care sunt probate adică... mai detaliat în baza bonurile care certifica tratamentele și cheltuielile suportate. Suma care poate fi negociată este cea care tine de prejudiciul moral unde urmează sa va apreciați care este suma echitabila pentru Suferințele aduse or în caz de neînțelegerea doar instanța de judecată poartă dreptul de apreciere a cuantumului pentru prejudiciul moral. Aceasta cale este posibila doar când a fost intentat un dosar penal pe cauza respectiva si partea vătămată înaintează acțiunea civilă cu pretențiile respective sau exista o cauza contravenționala prin care Dvs ați fost constatat vinovat iar victima se adresează direct în instanță cu o acțiune civilă de încasare a prejudiciului moral si material.

Sumele care le achitați victimei ar fi bine să fie indicate intr-o recipisa scrisă de către aceasta prin care confirma ca a primit de la Dvs suma de bani în calitate de prejudiciu iar pentru a evita un eventual conflict să noteze că alte pretenții de alt ordin nu are fata de Dvs.

9 octombrie 2021