Sunt sunata de o firma de colectare a datoriilor

20 iunie 2018 38

Buna ziua. In februarie 2017, am fost impusa sa scriu o recipisa in suma de 1.500 euro sub amenintare. In judecata s-a emis hotarirea sa achit banii pentru ca nu aveam destule dovezi. Acum sunt sunata in continuu de o firma de colectare a datoriilor. Eu stau acasa cu copilul de 6 luni si mai am un copil de 5 ani, sunt divortata, nu lucrez nicaieri. Nu am nici un bun mobil sau imobil al meu.
Ce imi pot face ei? Ce drepturi am? Deja mi-e frica sa stau in casa. Va multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Viorica Chirnicinii
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Buna ziua Natalia. În conformitate cu Codul de conduită al colectorului, elaborat de către APCD, compania de colectare a datoriilor sau compania de recuperare a debitelor este o companie de profil, care se ocupă cu comercializarea, recuperarea, colectarea şi monitorizarea creanţelor și cu alte servicii suplimentare sau complementare, efectuate pe... mai detaliat cont propriu sau în numele clienţilor acesteia. Activitatea colectorilor nu cade sub incidența prevederilor Codului de executare, colectorii de datorii nefiind executori judecătorești. Prin urmare, aceştia nu au dreptul de a confisca bunurile sau intra în domiciliul cu forța, sau de a îndeplini alte atribuții ale executorilor judecătorești. De asemenea, în timpul desfășurării activității de colectare a datoriilor, colectorii nu trebuie sa recurgă la metode care să contravină legii, fiind interzisă utilizarea forţei, a unor amenințări cu pedeapsa, precum și utilizarea altor metode menite să intimideze debitorul.
De regulă, colectorii vin în întâmpinarea debitorilor care nu au posibilitatea de a-și achita datoriile imediat, oferindu-le posibilitatea achitării eșalonate a datoriei precum și alte beneficii. Pe de altă parte, dacă veți neglija datoria, și, în plus, veți evita apelurile colectorului și notificările transmise de către acesta – ajungeți în situația creșterii sumelor restante pe măsura întârzierii de plată, iar soluția finală va fi pronunțarea unei hotărâri judecătorești și executarea silită, dacă este necesar.

21 iunie 2018