Achitarea indemnizatiei pentru al doilea copil

6 decembrie 2018 433

Buna ziua. Sunt in concediu de ingrijire a copilului. In august 2019 se implinesc 3 ani. Intrebare mea este: daca raman insarcinata cu al doilea copil in aceasta perioada, dar nasc dupa terminarea concediului, cum se va calcula indemnizatia unica si cea pentru ingrijirea copilului. In acest caz, se va continua concediul platit sau voi trece la cel neplatit, daca nasterea celui de-al doilea copil va fi dupa terminarea concediului de ingrijire pana la 3 ani pentru primul copil? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
În cazul acordării concediului de maternitate în perioada concediului pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, persoana îndreptăţită va beneficia de ambele indemnizaţii (de maternitate şi de creştere a copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani).

Va trebui sa solicitati un alt... mai detaliat concediu, pt al doilea copil (de maternitate si de ingrijire), care se va achita separat.
Concediile nu se acorda automat.
Actualul concediu expira cand expira, si daca nu solicitati altul, pt al doilea copil, nu va continua, fiind necesara revenirea la locul de munca.
Dupa ce veti solicita si va fi acordat, concediul (de maternitate si ingrijire) va fi achitat in baze generale.

6 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Referitor la întrebarea suplimentară adresată in compartimentul "Păreri" :
Nu, odată cu expirarea concediului actual, trebuie sa reveniti la locul de muncă.
Dar concediul de maternitate pentru al doilea copil, dupa ce va fi solicitat si acordat, va incepe mai inainte de momentul cand veti solicita si primi concediul pt ingrijirea... mai detaliat celui de-al doilea copil.
Sper ca am inteles corect intrebarea...

6 decembrie 2018