Acord pentru gaj ulterior

29 iunie 2017 64

Buna ziua! Am credit contractat in 2015 la una din bancile comerciale. La moment intr-o alta banca conditiile (procentul, comisionul etc) sunt cu mult mai avantajoase, insa pentru refinantare trebuie intii sa obtin un acord de la banca unde am credit pentru gaj ulterior. Banii din refinantare vor fi redirectionati direct la banca unde am acum credit. Este in drept banca unde am credit sa-mi refuze eliberarea acestui acord si cum pot actiona daca totusi ei mi-l refuza. Pina la moment n-am avut nici o zi restanta. Dupa calculele mele, creditul la alta banca imi iese mai convenabil cu 32 mii lei, aceasta avind in vedere si cheltuielile pentru incheierea noii baze contractuale necesare. Va multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Specificaţi dacă aţi gajat un bun mobil sau aţi ipotecat un bun imobil?
***
Pentru bunurile mobile Legea cu privire la gaj prevede regula că nu este necesar acordul creditorului gajist pentru a constitui gaj ulterior. Prin contractul de gaj nu se poate include necesitatea unui asemenea acord.
La bunuri imobile Legea... mai detaliat cu privire la ipotecă lucrurile stau diferit - iar creditorii ipotecari pot include în contractele de ipotecă interdicţia ipotecii ulterioare fără acordul lor.
Din păcate acordul creditorului ipotecar este discreţionar, o alternativă este să puneţi la a noua bancă în gaj un alt bun, şi după ce stingeţi primul credit, se stinge ipoteca în folosul primei bănci, şi apoi bunul respectiv poate fi ipotecat în folosul celei de a doua bănci.

29 iunie 2017