Acordarea concediului de studii plătit educatorilor, care au fost înmatriculați din propria initiativă la studii

2 iunie 2021 2

Prin prezență, Primăria comunei Baroncea, rl Drochia solicită un răspuns privind acordarea concediului de studii platit educatorilor ce activeaza in cadrul Gradiniței de copii ”Teremoc” din localitate, care au fost înmatriculați din propria inițiativă la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți.
Vă rugăm să ne răspundeți la următoare întrebări:
1. Indicarea bazei legislative?
2. Câte zile se acorda concediu suplimentar pentru studii?
3. Ce salariu se pastreza?
4. Se achită fiecare sesiune aparte?

Examinând Codul Muncii, Hotărârea Guvernului nr. 435 din 23.04.2007, am ajuns la concluzia ca contractul colectiv de muncă vine în contradicție cu actele mențioante. Conform Codului Muncii se achită ”garanţii şi compensaţii acordate salariaţilor care îmbină munca cu studiile în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate”, iar Hotărârea Guvernului nr 435 din23.04.2007 punc.10 prevede:
”Salariaţilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate li se acordă concedii suplimentare plătite (păstrându-li-se 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază):
a) pentru sesiunea de reper, executarea lucrărilor de laborator şi susţinerea colocviilor şi examenelor - până la 30 de zile calendaristice anual;
b) în perioada susţinerii examenelor de licenţă sau examenelor de absolvire - până la 30 de zile calendaristice...”
Cu toate acestea, în contractul colectiv de muncă pentru anii 2021-2026 al instituției preșcolare ”Teremoc”, punctul 25 (3) prevede că se achită 100% salariu și fiecare sesiune, nu numai 30 zile anual.
Cum este corect? La noi au aparut conflicte între educatori din gradinița-creșă care îmbină munca cu studiile și contabilul-șef. Suntem nevoiți sa apelăm la dumneavoastră ca să ne ajutati. Mulțumim.