Acte false

3 mai 2018 64

Spuneți, vă rog frumos, ce risc dacă se află că o ruda apropiată acum trei ani m-a rugat sa iau un card de credit pe trei ani și a falsificat carnetul de muncă și certificatul de salariu pe numele meu. Înțelegerea a fost că ea va întoarce creditul. Au trecut anii, ea nu a pus niciun ban in cont. A rămas sa achit eu creditul. Maine-poimaine mă cheamă în judecată. Dacă se află aceste detalii, ce risc eu? Menționez că am trei copii la întreținere, unul din ei invalid.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Dumitru Barbaroș
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

Eugenia bună,

În cazul în care suma creditului, dobânzilor și penalităților este mai mare de 25.000 lei, atunci, acțiunile Dvs. pot fi calificate ca dobândirea creditului prin înșelăciune.

Mai jos prezint textul articolului relevant din Codul penal al Republicii Moldova:

Articolul 238. Dobîndirea creditului, împrumutului sau despăgubirii/indemnizaţiei de asigurare
... mai detaliat prin înşelăciune
(1) Prezentarea cu bună ştiinţă a unor informaţii false în scopul obţinerii unui credit, împrumut sau despăgubirii/indemnizaţiei de asigurare sau majorării sumei acestora, sau obţinerii unui credit sau împrumut în condiţii avantajoase, dacă prin aceasta au fost cauzate instituţiei financiare, organizaţiei financiare nebancare, asociaţiei de economii şi împrumut sau asigurătorului daune în mărime mai mare sau egală cu 500 unităţi convenţionale,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 3350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

3 mai 2018