Acte romanesti

14 noiembrie 2018 68

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutați cu o consultație. Vreau sa plec din țara.
1. Recent am divorțat, tatăl copilului nu vrea să-mi dea declarație pentru actele romanesti. Spuneti-mi, va rog, cum să-l oblig sau cum se poate de făcut fără el?
2. Vreau să-mi schimb familia in actele romanesti, sau mai bine raman intr-o familie cu copilul, adică in familia fostului soț?
3. Dacă ma recăsătoresc, pot schimba familia și la copil? (adică in familia soțului nou)?
4. Dacă îmi fac viza de reședința in România, nu-mi va fi mai ușor să-mi fac actele romanesti?
5. Prin viza turistică ajung in Anglia cu copilul fără acordul tatălui? (copilul e domiciliat cu mama)?
Mulțumesc frumos. O zi frumoasa.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Situația de conflict, anume lipsa acordului soțului la schimbarea numelui minorului sau careva lipsa unui acord se soluționează doar de instanța de judecată care poate obliga partea.
Cel mai bine sa fiți în aceiași familie cu copilul, dar în caz că acestea vor fi diferite, nu e problemă. puteți... mai detaliat modifica numele dumneavoastră indiferent de faptul dacă vă recăsătoriți sau nu, minor va schimba numele la cererea unuia sau a ambilor părinți prin intermediul Organului de stare civilă, în lipsa de acord între soți, soluționează instanța de judecată.
Plecare peste hotare cu minor pe perioadă de pina la trei luni este posibilă doar cu un părinte în lipsa acordului celuilalt, plecarea cu stabilirea domiciliului permanent peste hotare, se face doar cu acordul soților, în lipsa unuia, prin intermediul instanței de judecată care poate obliga in acest sens.

16 noiembrie 2018