Actiuni ilegale din partea anchetatorului

26 ianuarie 2019 3

Am o rugaminte de a fi consultat in urmatoarea situatie.
1. Intr-o cauza penala, anchetatorul a schimbat ilegal declaratiile martorilor.
2. Anchetatorul neintemeiat si in lipsa probelor (expertizei) sustine bazandu-se doar pe presupuneri ca inculpatul a fost in stare de ebrietate.
3. Martori care figureaza in cauza penala stau la evidenta psihiatrica, unul chiar cu grupā.
4. Fiica minora a inculpatului odata spune intr-un fel, alta data refuza sa dea declaratii impotriva tatalui (condamnat). La sedinta de judecata spune cu totul altceva. Nu a fost interogata privitor la motivele schimbarii declaratiilor. Si nici nu a fost antrenat la caz un psiholog.
Reiesind din cele expuse, este temei de initiere a procedurii de revizuire a cauzei penale? Si daca da, apoi catre cine adresez cererea?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună D-le Petru,

Dvs deja ați primit un răspuns la întrebările Dvs anterior.

Accesînd link-ul de mai jos găsiți toate răspunsurile.

https://yavo.md/rom/raspunsuri/v/actiuni-ilegale-din-partea-anchetatorului

26 ianuarie 2019
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Dl. Igor, dl. Petru așa și a făcut el a apelat saitul nostru. El cere răspunsuri la întrebările puse.1. Ofițerul de urmărire penal ( OUP ), n-a fost în drept să schimbe declarațiile martorului.2. În cazul dat OUP trebuia să numeasacă expertiza corespunzătoare, pentru a constat în ce stare se... mai detaliat afla inculpatul sau condamnatul.3. Trebuia să verifice starea martorilo, dacă erau suspecciuni.4.Roda condamnatului după lege e îndrept să nu depună declarații împotriva tatălui său. Ce se referă enițierea unei revize consultați legea art. 458 Cazurile de revizuire a procesului penal
(1) Hotărîrile judecătoreşti irevocabile pot fi supuse revizuirii atît cu privire la latura penală, cît şi cu privire la latura civilă.
(2) Dacă hotărîrea judecătorească se referă la mai multe persoane sau mai multe infracţiuni, revizuirea se poate cere pentru oricare dintre fapte sau dintre făptuitori.
(3) Revizuirea poate fi cerută în cazurile în care:
1) s-a constatat, prin sentinţă penală irevocabilă, comiterea unei infracţiuni în timpul urmăririi penale sau în legătură cu judecarea cauzei;
2) s-au stabilit alte circumstanţe de care instanţa nu a avut cunoştinţă la emiterea hotărîrii şi care, independent sau împreună cu circumstanţele stabilite anterior, dovedesc că cel condamnat este nevinovat ori a săvîrşit o infracţiune mai puţin gravă sau mai gravă decît cea pentru care a fost condamnat sau dovedesc că cel achitat sau persoana cu privire la care s-a dispus încetarea procesului penal este vinovat/vinovată;
3) două sau mai multe hotărîri judecătoreşti irevocabile nu se pot concilia;
4) Curtea Constituţională a recunoscut drept neconstituţională prevederea legii aplicată în cauza respectivă.
[Art.458 al.(3) în redacţia LP66 din 05.04.12, MO155-159/27.07.12 art.510; în vigoare 27.10.12]
(4) Dacă nu se poate da hotărîre din cauza că s-a împlinit termenul de prescripţie a incriminării sau s-a declarat un act de amnistie sau din cauza că unele persoane au fost graţiate, precum şi din cauza decesului învinuitului, circumstanţele prevăzute la alin.(3) pct.1)-3) se stabilesc printr-o cercetare efectuată potrivit prevederilor art. 443-444. Dacă DVS nu despuneți de posibilitatea, ne putem contacta la tel. 068669950 și putem să ne întîlnim în mod privat.

3 ianuarie 2020