Activitatea de freelencer în R. Moldova

29 decembrie 2020 179

Pe viitor îmi propun să activez ca freelancer, singurul meu birou fiind calculatorul și telefonul. Nu este vorba despre sume mari, până la 1.200 USD lunar, pe cardul bancar la o bancă locală. Sunt câteva întrebări la care caut răspuns:
1. Dacă mă voi afla în Moldova pe o perioadă mai mică de 183 de zile pe an, iar banii lunar vor veni pe un card la o bancă locală, voi fi obligat să depun declarația și achit impozitul pe venit?
2. Dacă mă voi afla în Moldova pe o perioadă până la 250 de zile pe an, iar restul zilelor voi activa din străinătate, banii vor veni pe un card la o bancă locală, sunt obligat să achit impozitul pe venit pentru perioada care voi activa din străinătate?
3. În cazul întârzierii depunerii declarației pe venit, care sunt acțiunile serviciului fiscal? Trimit o avertizare, din start pun amendă, etc.?
Mulțumesc anticipat pentru ajutor.

Jurist comments 4

Download discussion

Vreau să precizez că toate acordurile cu clientul vor fi de tip Gentlemen's agreement (verbale), clientul este din afară.

29 decembrie 2020
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Ion, bună ziua!

Se pare că Dvs urmăriți scopul eschivarii de la plata impozitelor!

In cazul in care se instituie restrictii care va limitează activitatea ce faceți? Statul de unde sa va dea alocatii si altele asemenea?

Pentru a evita orice conflict cu legea, Vă recomand sa inregistrati un SRL si sa achitati... mai detaliat impozite. Daca genul de activitate se încadrează in cele care va permit sa deveniti rezident al IT Parc nu aveți decât să o faceti beneficiind astfel de un regim fiscal preferential de 7%.

Toate veniturile trebuie declarate si impozitate pentru a evita atragerea la răspundere contraventionala sau penala, in dependenta de mărimea prejudiciului cauzat bugetului public national.


Succes!

30 decembrie 2020

Domnule Igor Brinișter, vă mulțumesc pentru răspuns.
Nu urmăresc eschivarea de la plata impozitelor, din contra vreau să fiu informat și să nu încalc prevederile legii. Activitatea constă în consultații de marketing online/digital (lucru cu afiliații care promovează serviciile brand-ului).
Pentru a nu avea de a facere cu contabilitatea, etc., e posibil... mai detaliat ca la sfârșit de an să depun declarație pe venit la serviciul fiscal, ca persoană fizică, să anexez extrasele bancare pe toată perioada fiscală, să declar veniturile în ''altele'', și să achit suma de 12%?

30 decembrie 2020
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Dl Nedrescu,

Dat fiind faptul că activitatea care intenționați să o practicați are un caracter permanent ați putea fi suspectat/acuzat de practicare a activității de întreprinzător nefiind înregistrat în modul corespunzător, iar în esență așa și este.
Aveți 2 soluții, dacă acordați servicii doar pentru o singură sociatate nerezidentă sa încheiați contract... mai detaliat individual de muncă cu aceasta, fie sa înregistrați un SRL sau Întreprindere Individuală și sa le prestați servicii, după caz, sa deveniți rezident IT Park și sa beneficiați de un regim fiscal mai favorabil, iar pentru serviciile de contabilitate sa contractați un contabil căruia sai achitați un salariu de 3-4 mii lei lunar, întrucât sunt numai 2 salariați și veniturile nu sunt atât de mari, acestea fiind cheltuieli deductibile.
Astfel, nu aveți nici un risc să fiți căutat, sunat, invitat pe la diverse autorități publice cu întrebări mai puțin plăcute.

Pentru o consultație in domeniul contabil va recomand sa va adresați la Serviciul Fiscal de Stat fie în scris, fie verbal și veți fi consultat referitor la rigimurile fiscale aplicabile reieșind cele redate de către Dvs. Este preferabil să vă adresați în scris și l sa primiți un răspuns în scris cu trimitere la normele egale.


Succes.

30 decembrie 2020