Activitatea de freelencer în R. Moldova

18 februarie 2021 76

Bună ziua. Am nevoie de o consultație. În 2020 am activat din R. Moldova ca freelancer, având tranzacții cu subiecți din afară (nerezidenți), domeniul e marketing afiliat.
Venitul lunar a constituit în jur de 1.000 USD. Tranzacțiile se efectuează direct pe card, nu avem contract scris. Vreau să declar venitul la fisc în baza tranzacțiilor primite și să achit 12%. E cea mai ușoară soluție pentru mine, deoarece nu e venit foarte mare și sincer n-am chef să mă ocup de înregistrarea unui SRL, să plătesc serviciile unui contabil și apoi să mă ocup de închiderea SRL-ului.
Întrebare - FISC-ul îmi poate imputa faptul că nu am făcut contract cu subiecții sau că nu am înregistrat firmă? De asemenea, pot fi urmări negative pentru mine în urma prezentării declarației la FISC în contextul dat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Viorel Dodan
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Activitatea de freelancer in Moldova nu este usor de monitorizat si impozitat exact ca si celelalte profesii cum ar fi Blogheritul, Vlogheritul etc. Abia de ceva timp in urma s-au emis patente pentru Interpretii din Moldova, Tamada, etc.
Insa cu toate acestea, veniturile d-voastra cu usurinta se pot contabiliza dat fiind... mai detaliat faptul ca acest bani au fost virati prin intermediul cardului bancar. Ca persoana fizica d-voastra aveti obligatia anuala de a depune decataria asupra venturilor acumulate pe parcursul unui an calendaristic la Fisc pina la 31 martie. Astfel sfatul meu este ca daca nu doriti SRL, S.A etc atunci personal sa depuneti ca un cetatean constiincios declaratia la FISC in baza veniturilor obtinute din activitatea d-voastra de Freelancer.cu siguranta nu se vor opune sa va incaseze si procentul cuvenit, dar poate ve-ti benificia si de scutiri.

22 februarie 2021