Administratorul imi cere sa scriu cerere de eliberare, in ideea ca imi va achita salariul la plic

12 iunie 2018 44

Am fost angajata in calitate de contabil (unicul contabil al companiei) la sfirsitul anului 2016. In 2017 unicul client desface contractul de colaborare, dar compania inca recupereaza banii de la el (e nerezident) si pe contul companiei in permanenta sunt bani. In iulie 2017 am fost informata ca pe o perioada scurta de timp trebuie sa micsorez salariul personal in jumatate. Fiind singura cu copil, am fost nevoita sa accept, de frica sa nu pierd lucrul. Mai ales ca mi s-a spus ca se va revizui si intoarce salariul la cel initial. In martie 2018, am fost informata ca compania trece la o companie de servicii contabile, daca eu nu accept un salariu egal cu o patrime din cel initial, dar in acelasi timp administratorul isi modifica salariul, marindu-l de trei ori. Tin sa mentionez ca nici pentru o modificarea a salariului nu am semnat nimic. Administratorul la moment in genere imi cere sa scriu cerere de eliberare, in ideea ca imi va achita la plic patrimea de salariu, sau daca refuz, sa ii dau actele. Ajutati-ma va rog. Spuneti-mi daca are voie legal angajatorul sa faca acest lucru, si cum procedez?

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Contravenţii rutiere
 • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Cu siguranță nu are voie angajatorului să acționeze într-un astfel de mod încălcând grav drepturile dvs cât și legislația Muncii.
De aceea urmează să scrieți o plângere către inspecția teritorială a muncii unde veți indica toate circumstanțele de fapt relatate mai sus de către dvs, iar angajatorul urmează să fie... mai detaliat sancționat pentru acestea.

13 iunie 2018
Valeriu Drăgălin
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii

Bună,
În cazul de față este un abuz evident din partea administratorului v-aș recomanda să vă adresați către inspecția muncii și chiar organul fiscal. Modificarea contractului individual de muncă se face doar în condițiile prevăzute de Capitolul III din Codul Muncii, care din ce ați descris dumneavoastră nu sunt întrunite.

13 iunie 2018
Iulia Furtuna
 • Avocat
 • Dreptul muncii
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei

Carolina, este in vigoare cuantumul salariului pentru a carui modificare ati semnat ultima data (formalizat ca si un acord aditional la contractul Dvs de munca). Nu ati specificat cum sunteti remunerata: salariu per functie, in acord sau per ora; presupun ca este vorba despre salariul de functie lunar (cel mai... mai detaliat des sistem de salarizare intilnit). Marimea acestui salariul lunar nu depinde de volumul de munca efectuat in luna respectiva; trebuie sa fie acelasi in fiecare luna. Daca angajatorul a externalizat contabilitatea unei companii, functia Dvs urmeaza a fi supusa reducerii, iar Dvs sa beneficiati de o gama larga de garantii reglementate de Codul muncii (preaviz, o zi platita per saptamina sa va cautati un alt loc de munca; indemnizatie de eliberare din serviciu, etc). Nu ati specificat virsta copilului - daca pina la 4 ani - angajatorul Dvs este foarte limitat in temeiurile legale de concediere. De asta, presupun, ca insista asupra cererii de demisie. Este absolut la propria Dvs dorinta daca demisionati sau nu; in toate cazurile aveti dreptul la achitarea salariului si compensarea concediilor anuale nefolosite, daca atare exista. In contextul dat, va recomand sa discutati cu administratorul si sa il informati despre faptul ca detineti un statut protejat conform legislatiei muncii si aveti dreptul la anumite garantii in caz de incetare a raporturilor de munca, pe care le veti cere sa fie executate in mod silit (cu concursul inspectiei muncii si/sau instantei de judecata), daca nu va sunt acordate benevol. Aveti dreptul sa negociati un acord de incetare a raporturilor de munca, in care, printre altele, sa clarificati cum se va efectua asistenta de tranzitie catre noul contabil. Functia Dvs este cu raspundere materiala deplina, va recomand sa semnati, cel putin, un act de predare - primire, prin care administratorul sa mentioneze ca nu are pretentii legate de exercitarea atributiilor Dvs.

Succes!

13 iunie 2018