Adopția copilului de catre actualul sot

27 ianuarie 2019 27

Buna ziua. Mă poate ajuta și pe mine cineva cu un sfat? Acum 10 ani am născut un băiat, arunci traiam in concubinaj, la naștere tatăl a disparut și copilul a fost înregistrat pe numele și familia mea. Am fost mama singură, dar acum un an m-am căsătorit și soțul vrea să îi dea numele său, mentionez ca in certificatul de nastere sunt trecută doar eu ca mama, atât. Intrebare mea este: unde să ne adresăm și de ce acte e nevoie ca sotul meu să îi poate da numele său. Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Dacă e vorba de schimbare de nume, vedeți
Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia... mai detaliat dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.
Astfel poate schimba numele copilului, fără înregistrarea în calitate de părinte în certificatul de naștere.

Totuși dacă este vorba de înregistrare a noului soț în calitate de părinte în certificatul de naștere, această procedură se face prin intermediul instaței de judecată cu implicarea Direcției pentru protecția copilului.

27 ianuarie 2019