Agentul constatator a refuzat să-mi dea copia procesului-verbal pe care nu l-am semnat

5 ianuarie 2023 99

Bună ziua. Am fost oprit de poliție și amendat în temeiul art. 240 (1) CC. Am cerut să-mi fie prezentate probele (înregistrarea video), dar agentul a refuzat. I-am spus că dacă nu-mi prezintă probele, nu voi semna procesul-verbal. La rândul său, agentul a refuzat să-mi dea copia procesului-verbal. Fără aceasta nu am putut să achit amenda în 72 ore. Mai târziu, am primit o scrisoare recomandată de la executorul judecătoresc, care mă impune să achit amenda în totalitate și serviciile acestuia. Cât de legală a fost acțiunea agentului - are el dreptul să nu-mi dea copia procesului-verbal, dacă nu-l semnezi?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
Agentul constatator urma să vă înmîneze o copie de pe procesul verbal. Dacă într-adevăr nu aţi primit o copie de pe acesta, urma să solicitaţi de la autoritatea din care face parte agentul constatator o copie de pe procesul verbal pentru a executa sancţiunea sau a-l contesta.
Acuma deasemeni puteţi... mai detaliat depune o contestaţie dacă nu au trecut 15 zile de cînd aţi aflat despre executare.

prevederi ale codului contraventional relevante:


Articolul 384. Persoana în a cărei privinţă a fost pornit proces contravenţional
(2) Persoana în a cărei privinţă a fost pornit proces contravenţional are dreptul:
h) să ia cunoştinţă de materialele din dosar şi să i se elibereze, la cerere, în cel mult 24 de ore, copii de pe procesul-verbal;


Potrivit art. 443 CC
(6) Faptul absenței persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional ori al refuzului acesteia de a semna procesul-verbal se consemnează în procesul-verbal şi se certifică prin semnătura cel puțin a unui martor, indicîndu-se şi datele de identitate ale acestuia (numele, prenumele, adresa de domiciliu şi numărul de telefon). În lipsa unui martor, agentul constatator va consemna motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
(13) Copia de pe procesul-verbal se înmînează persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional şi victimei la cerere. În cazul procesului-verbal încheiat în absenţa persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional, copia de pe procesul-verbal se înmînează în modul prevăzut la art.382 alin.(6).

Articolul 448. Contestația împotriva deciziei agentului constatator asupra

cauzei contravenționale

(1) Contravenientul, victima sau reprezentantul acestora, procurorul, dacă este parte în cauza contravențională, în cazul în care nu sînt de acord cu decizia agentului constatator sau în cazul în care aceasta a fost emisă cu încălcarea normelor procesuale stabilite de prezentul cod, sînt în drept să conteste decizia emisă asupra cauzei contravenționale. Termenul de contestare a deciziei agentului constatator este de 15 zile de la data emiterii acesteia sau, pentru părțile care nu au fost prezente la şedința de examinare a cauzei contravenționale, de la data înmînării copiei de pe decizia respectivă în condițiile art. 4471 alin. (8).

(2) În cazul omiterii termenului prevăzut la alin. (1) din motive întemeiate, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii sau a perceperii despăgubirii materiale, persoana față de care a fost emisă decizia poate fi repusă în termen, la cerere, de către instanța de judecată competentă să examineze contestația.

(3) Persoana față de care a fost emisă decizia şi care a lipsit atît la examinarea cauzei, cît şi la pronunțarea deciziei şi nu a fost informată despre decizia emisă poate contesta decizia agentului constatator şi peste termen, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii contravenționale sau a perceperii despăgubirii materiale.

(4) Contestația împotriva deciziei emise asupra cauzei contravenționale se depune la autoritatea din care face parte agentul constatator, conform competenţei teritoriale, care a examinat cauza. În cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii, agentul constatator expediază contestația şi dosarul cauzei contravenționale în instanța de judecată competentă.

(5) Contestația depusă conform alin. (1) suspendă executarea sancțiunii contravenționale aplicată prin procesul-verbal cu privire la contravenție sau prin decizia agentului constatator.

(6) În cazul prevăzut la alin. (2), pînă la soluționarea repunerii în termen, instanța de judecată poate suspenda executarea deciziei.

(7) Depunerea contestației peste termen, conform alin. (3), nu suspendă executarea deciziei agentului constatator. Instanța de judecată care examinează contestația poate suspenda executarea deciziei atacate.

(8) Persoana care face contestație împotriva deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale nu plăteşte taxă de stat.

5 ianuarie 2023