Ajutor social sau ajutor de somaj

15 aprilie 2020 31

Buna ziua. Am 4 copii, situatia e foarte grea, suntem numai in datorii. Ma poate cineva ajuta sa pot obtine ajutor social sau ajutor de somaj. Am batut la mai multe usi si totul in zadar. Nu putem face fata situatiei, nu am achtitat nici serviciile comunale.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Angela,

Pentru a fi înregistrat cu statut de șomer, adresați-vă la subdiviziunea teritorială în a cărei rază aveți domiciliul sau, după caz, reședința și completați Cererea pentru înregistrarea cu statut de șomer și Declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor de înregistrare cu statut de... mai detaliat șomer.

Puteţi beneficia de ajutor de şomaj dacă aţi rămas fără un loc de muncă şi întruniţi cumulativ următoarele condiții:

-sunteţi înregistraţi la Subdiviziunile Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în a cărei rază teritorială aveţi domiciliul sau reședința;

-nu realizați venituri la momentul stabilirii ajutorului de şomaj;

-ați activat şi ați realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;

-nu refuzați un loc de muncă corespunzător sau participați la măsurile active de ocupare a forței de muncă oferite de subdiviziunea teritorială conform planului individual de angajare a șomerului.

Categoriile beneficiarilor şi cuantumul ajutorului de şomaj:

-în cazul încetării activității de muncă ca urmare a lichidării sau încetării activității angajatorului, reducerii numărului sau a statelor de personal sau în cazul decesului, declarării decedat sau dispărut fără veste, prin hotărîrea instanței de judecată, a angajatorului persoană fizică – 50% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;

-în cazul încetării activității de muncă în alte circumstanțe decît cele prevăzute la lit. a) – 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării.
Cuantumul lunar al ajutorului de șomaj nu poate depăși cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

Perioada de plată a ajutorului de şomaj:

-5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cel puțin 12 luni și pînă la 10 ani;
-7 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 10 şi 15 ani;
-9 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare de peste 15 ani.

15 aprilie 2020