Alimentele copiilor

26 octombrie 2019 72

Buna ziua. Eu nu traiesc cu sotia de 3 ani, ea a dat la divorţ fara sa ma previna, nici la judecata nu m-au chemat. Avem 3 copii, m-a dat la pensie alimentara. Eu sunt de acord sa achit, dar hotarârea judecății nu ma aranjaza: de fiecare copil trebuie sa platesc cate 1.000 lei, pe cand eu nu muncesc legal si nu am lucru stabil. Ce pot sa fac? Dati-mi un sfat. Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua,

În situație dvs averi dreptul să vă adresați în instanță cu o acțiune privind micșorarea cuantumului pensiei de întreținere a copiilor minori dat fiind faptul că starea dvs materială este la moment una incertă.

Astfel potrivit art. 110 Cod Familie în raportat la 75 alin.(2) prevede Modificareaai pensiei de întreţinere... mai detaliat stabilite de instanţa judecătorească sau scutirea de plata acesteia.
În cazul în care starea materială sau familială a uneia dintre părţi s-a schimbat, instanţa judecătorească, luînd în considerare şi alte circumstanţe importante ale părţilor, este în drept, la cererea oricăreia dintre ele, să modifice cuantumul pensiei de întreţinere sau să-l scutească pe debitorul întreţinerii de plata acesteia.

Deci, doar instanţa judecătorească poate modifica mărimea pensiei de întreţinere şi, depinde de faptul cum debitorul va dovedi necesitatea de a modifica acest cuantum.

26 octombrie 2019