Am 8 credite

24 martie 2020 91

Salut. Am 8 credite la diferite agentii de microfinantare. Din cauza corona virus, compania la care lucram a falimentat si am pierdut serviciul. Astfel, nu pot achita ratele lunare totale de 11mii/luna. Din cauza asta cresc penalitati. La fiecare credit cate aprox. 50 lei pe zi x 8 credite = 400 lei zilnic doar penalitati.
Ce se va intampla daca cateva luni nu voi achita si vor creste penalitati de zeci de mii de lei. O sa ma dea in judecata? Eu daca detin cota parte in apartamentul parintilor, judecata poate sa ne impuna sa vindem apartamentul pentru a achita creditele? Eu sunt falit acum si nu am cum sa achit creditele pana nu se scoate carantina si pot sa imi gasesc ceva de lucru. Sunt disperat. Va rog un sfat! Multumesc.

Comentariile juriștilor 11

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
 • Jurisconsult
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul civil

Bună ziua Ion,

Da, o să fiți acționat în instanță de judecată.

O să fie urmărită cota-parte care o dețineți cu titlu de coproprietar din bunul imobil menționat.

Penalitatea exegerată poate fi redusă în judecată.

24 martie 2020

Ce aveti in vedere prin "va fi urmarita"? chiar daca nu am pus in gaj apartamentul pt aceste credite?
Ideea e ca eu nu am scop sa ma eschivez de a ma achita cu toate 8. Doar ca in pofida circumstantelor actuale - nu vreau ca parintii sa ramana pe... mai detaliat drumuri din cauza mea. Ce se poate de facut aici? Multumesc.

25 martie 2020
Artur Lozovoi
 • Jurisconsult
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul civil

Prin urmărire, am învedere art. 95 din Codul de Executare și prevederile Codului Civil. Astfel, conform prevederilor Codului Civil care prevede procedura, creditorii unui coproprietar pot urmări cota-parte ideală a acestuia din bunurile proprietate comună pe cote-părţi sau pot cere instanţei de judecată partajarea bunului, caz în care urmărirea se... mai detaliat face asupra părţii din bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.

25 martie 2020
Artur Lozovoi
 • Jurisconsult
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul civil

Cota parte o să fie urmărită chiar și dacă nu ați pus-o în gaj.

25 martie 2020
Artur Lozovoi
 • Jurisconsult
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul civil

Ca soluție, poate fi încheierea unor tranzacții cu creditorii prin care să solicitați grafice noi de rambursare a datoriilor.

25 martie 2020

Va Multumesc mult pt receptivitate.
Ultima intrebare. In caz ca creditorii nu vor reesalonarea ratelor si stabilirea unui grafic nou si insista pe penalitati cu ulterioara transmiterii catre Colectori, apoi Judecata... Ati recomanda in acest caz sa solicit indata rezilierea contractului? si sa mergem deodata in judecata cu ei, ca... mai detaliat eventual judecata sa imi faca un grafic nou de rambursare in baza veniturilor. Eu asa ma gandesc ca astfel voi economisi pe 1. Penalitatile care se vor strange timp de 1 luna sau doua pana cand la ei in contract e stipulat cand au ei dreptul sa ma dea in judecata sau pe mana collectorilor. si 2. Se va recalcula un grafic comod mie de catre judecata?
Eu inteleg ca pt creditori le este mai avantajos/profitabil ca sa intinda timpul ca sa se stranga penalitati, de asta si intreb..

25 martie 2020
Artur Lozovoi
 • Jurisconsult
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul civil

Cu privire la rezoluțiune: deobicei în contractele respective de credit este clauza prin care se prevede că penalitatea o să fie calculată pînă la achitarea integrală a datoriei. Astfel, prin rezoluțiune unilaterală Dvs nu rezolvați problema. Mai mult, trebuie să aveți temei pentru a rezoluționa contractul.

Soluția este: de solicitat în... mai detaliat instanța de judecată reducerea penalităților exagerat de mari.

Cu privire la grafic în instanță: instanța de judecată nu poate să vă stabilească grafic de rambursare. Aceasta este posibil doar dacă este încheiată o tranzacție în instanța de judecată, prin care în mod amiabil să stabiliți cu reclamant un grafic. Instanața în așa caz doar va confirma tranzacția cu acest grafic.

Soluție: grafic de rambursare a datoriei poate fi făcut la faza de executare prin implicarea executorului și creditorului.

25 martie 2020

Ok. Adica daca noi solicitam in instanta de judecata reducerea penalitatilor.. Cum asta functioneaza? Care sunt pasii pe care eu, om simplu de la tzara, fara cunostinte in domeniu, ar trebuie sa ii fac. MA duc la ei in oficiu si le declar ca nu is deacord cu penalitatile si... mai detaliat ca in scurt timp o sa fie contactati de juristu meu(adica Dvs) sau cum?

Si chiar pana la final, raspunsul judecatii poate fi sau Da - se va reduce cu x % penalitatea, sau Nu - penalitatea nu e exagerata si fii bun plateste mai integral, daca nu iti confiscam casa?

Si care penalitati se socot exagerate? Daca am luat 5000 lei pe o luna, si peste o luna tre sa intorc 5900, iar pt fiecare zi de intarziere e 1.5% din suma datoare dupa fiecare zi recalculata. Asta e undeva 100/lei pe zi. Asta e exagerat, sau nu? :)

25 martie 2020
Artur Lozovoi
 • Jurisconsult
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul civil

Răspuns la primul alineat: puteți formula prin cerere reconvențională la faza de judecare. Este nevoie să fie făcută de un jurist/avocat, ca să fie formulat juridic corect.

Răspuns la alineatul 2: Da. Totul depinde de aprecierea instaneței de judecată, de probele prezentate, de argumentele părților. Cert este un lucru, legea prevede... mai detaliat că în cazuri excepţionale, luîndu-se în considerare toate împrejurările, instanţa de judecată poate dispune, la cererea debitorului, reducerea penalității disproporţionat de mari. La reducerea penalităţii, trebuie să se ţină cont nu numai de interesele patrimoniale, ci şi de alte interese, ocrotite prin lege, ale creditorului.

Răspuns la alineatul 3: Legea nu stabilește o sumă anumită. Instanța analizează de la caz la caz.

25 martie 2020

Bine! Atunci eu mai intai merg la toate 8 agentii de microfinantare si mai intai solicit sa stabilim un nou grafic de rambursare. IN caz ca nu merg la intampinare, solutia e sa angajez un jurist/avocat de la yAvo, sa formulam cererea de reconventionala? Si mai departe reesim de aici?
De... mai detaliat la unii cunoscuti care avea credite, am auzit ca deobicei agentiile astea sunt deacord sa mearga la intampinare si sa nu mai duca totul pana la judecata..

25 martie 2020
Artur Lozovoi
 • Jurisconsult
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul civil

Totul depinde de companiile de creditare, de la caz la caz.

25 martie 2020