Am cumparat o masina cu amenzi aplicate

20 ianuarie 2023 19

Buna ziua. Vara trecuta am cumparat o masina. Ieri am fost oprit pentru prima data de politie si cu aceasta ocazie am aflat ca sunt aplicate doua amenzi pe masina in cauza pentru contrventii fixate de camerele de supraveghere a traficului. Acele incalcari au fost comise de fostul proprietar. Cine trebuie sa plateasca amenzile: fostul proprietar sau eu?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Bună ziua Vitalie.
Trebuie să achite amenda persoana care a săvîrşit contravenţia sau proprietarul automobilului dacă nu comunică agentului constatator cine se afla la volanul automobilului în momentul săvîrşirii contravenţiei.

Codul contravenţional prevede următoarele:
Articolul 4431. Constatarea contravențiilor cu ajutorul mijloacelor tehnice

... mai detaliat certificate ori al mijloacelor tehnice omologate şi verificate

metrologic și încheierea procesului-verbal în cazul acestor

contravenții

(1) În cazul autosesizării privind săvîrșirea contravențiilor prevăzute la capitolul XIII al cărţii întîi şi/sau constatate cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate ori al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic ce funcţionează în regim automatizat, agentul constatator expediază la domiciliul (adresa juridică) proprietarului sau al posesorului vehiculului solicitarea privind depunerea declaraţiei cu privire la identitatea conducătorului vehiculului, cu publicarea concomitentă a solicitării respective pe pagina web oficială a autorităţii din care face parte agentul constatator.

(2) La solicitarea agentului constatator, proprietarul sau posesorul vehiculului, în termen de 10 zile lucrătoare din data înmînării solicitării agentului constatator, dar nu mai mult de 30 de zile de la data publicării solicitării pe pagina oficială a autorităţii din care face parte agentul constatator, este obligat să depună la această autoritate o declaraţie cu privire la identitatea conducătorului vehiculului în momentul săvîrșirii contravenției. În cazul în care proprietarul sau posesorul vehiculului este minor, obligaţia de a depune declaraţia cu privire la identitatea conducătorului vehiculului în momentul săvîrșirii contravenției revine părinţilor acestuia sau persoanei la întreţinerea căreia se află minorul.

(3) Omiterea prezentării de către proprietarul sau de către posesorul vehiculului a declaraţiei cu privire la identitatea conducătorului vehiculului, în termenul indicat la alin. (2), atrage răspunderea prevăzută la art. 234, cu excepţia cazului în care proprietarul sau posesorul vehiculului a fost deposedat de acesta în mod ilicit.

21 ianuarie 2023