Am cumpărat o mașină, dar nu știam că este pusă în gaj

24 februarie 2023 57

Bună ziua. Recent am cumpărat o mașină de la o cunoștință și, deoarece aveam încredere în persoana vizată, nu am făcut nici contract de vânzare-cumpărare, nici procură. Zilele trecute am aflat că mașina e gajată la o companie de creditare și vânzătorul mai are de achitat aproximativ 8.000 Euro, dar el neagă acest fapt. Am mers cu vânzătorul la notar și am întocmit o tranzacție, semnată de ambii, în sensul că dacă nu-mi întoarce banii și își ia mașina, îl dau in judecată. Cu toate acestea, nu mi-a întors banii plătiți de mine. Am șanse să recuperez banii prin judecată? Cât va dura un astfel de proces? Ce acțiuni ar fi bine să întreprind ca să nu rămân fără bani?

Jurist comments 2

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună.
Trebuie de înregistrat dreptul de proprietate asupra automobilului.
Inaintati o cerere de chemare in judecata.
Daca valoarea bunului este pina la 117 000 lei, cererea se va examina in maxim 6 luni in procedura de valoare redusa.
Daca e mai mare de 117 000 lei atunci termenul de examinare este mai mare.
Dupa... mai detaliat ce veți obține hotărârea de câștig și daca el nu își îndeplinește obligația, transmiteți dosarul la executor și el va putea aplica sechestru pe conturi bancare, bunuri, etc.

24 februarie 2023
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Trebuie de văzut sub ce formă e înregistrată tranzacţia dumneavoastră.
De fapt dacă ,,vînzătorul" pretinde că automobilul nu este grevat cu gaj, nu există nici un impediment să încheieţi un contract de vînzare-cumpărare şi nu e cazul să inventaţi roata cu tranzacţii în care indicaţi că în caz de litigiu vă... mai detaliat veţi adresa în judecată. Dreptul de a vă adresa în judecată îl aveţi şi fără tranzacţii.
Dacă automobilul este într-adevăr grevat cu gaj, atunci indiferent de tranzacţia dumneavoastră, creditorul, în cazul neexecutării obligaţiilor garantate prin gaj, poate solicita executorului judecătoresc, fără a se adresa în judecată ridicarea mijlocului de transpot gajat. În acest caz executor dă automobilul în căutare şi poliţia unde va găsi acest automobil îl va ridica, iar persoana care a vîndut bunul gajat va fi tras la răspundere penală în temeiul art. 251 Cod penal.

Articolul 251. Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise

de lege tăinuirea bunurilor gajate, înghețate,

luate în leasing, sechestrate sau confiscate

Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege tăinuirea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate ori utilizarea lor în alte scopuri, săvîrşită de o persoană căreia i-au fost încredinţate aceste bunuri sau care era obligată, conform legii, să asigure integritatea lor,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 1850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

24 februarie 2023