Am dreptul de a-i refuza până nu achită pensia alimentară?

22 noiembrie 2018 126

Spuneți-mi, va rog, dacă tatăl nu a achitat pensia alimentara de când s-a hotărât la judecată, adica de un și jumate, nu vine sa vada copiii însă o trimite pe mama lui, care insistă să-i ia, eu fiind peste hotare (și el la fel), dar am lăsat procura pe sora mea care sta cu copiii mei, are dreptul săi ia când vrea el? Sau am dreptul de a-i refuza până nu achită pensia alimentară? Are vreun drept tatăl să-i ia pana vin eu? Sora poate să-i refuze, având procură de la mine?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Maria Ciornenchi
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

1. Dacă hotărârea judecătorească se referă doar la plata pensiei de întreținere, tatăl, precum și mama lui (bunica copiilor) au dreptul să țină legătura cu copiii, să se vadă, să petreacă timpul împreună.
2. Nu aveți dreptul de a-l refuza pe motiv că nu achită pensia de întreținere pentru că el... mai detaliat rămâne a fi părinte al copilului, având toate drepturile și obligațiile ce rezultă din acest statut.
3. Cu toate acestea, aveți dreptul de a vă adresa din nou în judecată pentru ca să decadeți pe tatăl copiilor de drepturile părintești pe motivul neachitării pensiei de întreținere. Pentru asta ar fi bine să vă adresați la un executor judecătoresc (să încaseze forțat pensia de întreținere -dacă sunteți interesată, și să constate că aceasta nu a fost achitată niciodată de când s-a emis hotărârea, dar țineți cont de faptul că pensia de întreține poate fi încasată din momentul adresării în instanța de judecată).
4. Nu, nu poate să-i refuze, după cum spuneam, el este părinte al copiilor având toate drepturile. Asta dacă nu aveți o hotărâre judecătorească care să stabilească domiciliul copiilor cu dumneavoastră și regimul vizitelor a tatălui cu copiii.

23 noiembrie 2018