Am dreptul la concediul neplatit de la 3 la 4 ani a copilului?

19 martie 2018 42

Buna ziua. In momentul cand am iesit in concediu pentru ingrijirea copilului eu eram angajata cu contract de munca pe termen determinat. Cind copilul avea 8 luni, am fost telefonata de la serviciu si anuntata ca trebuie sa ma prezint ca sa-mi iau carnetul de munca, deoarece angajata in locul careia munceam revine si trebuie sa eliberez locul de munca. In prima faza am ramas uimita, dupa care le-am zis ca mai intai am sa ma consult si cu alte persoane daca este corect din punct de vedere legal. Sigur ca angajatorul a revenit cu un sunet in aceeasi zi prin care sa-mi aduca la cunostinta ca va fi totul bine si nu mă vor elibera (ca si cum mi-ar fi facut o favoare).
Eu totusi nu puteam accepta faptul ca mi-ar fi facut o favoare, dar eram sigura ca dpdv legal nu aveau dreptul sa ma elibereze, astfel am inceput sa caut raspuns in CM. Totodata mi s-a confirmat si de catre un jurist de aici.
Din urma acestei situatii si multe altele din timpul in care eram angajata clar ca nu sunt vazuta bine in ochii angajatorului.
Intrebarea mea este :
1) În cazul meu, cand contractul de munca se considera suspendat, am dreptul sa solicit concediu pentru ingrijirea copilului neplatit de la 3 la 4 ani?
2) Daca persoana respectiva, in locul careia munceam, nu a revenit la munca si a scris cerere la eliberare, contractul meu de munca ramane tot pe termen determinat sau se schimba pe termen nedeterminat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Tatiana, daca ati fost angajata pe durata determinata pentru a asigura interimatul functiei unei persoane absente, atunci revenirea acesteia la locul de munca constituie temei legal pentru incetarea raporturilor de munca cu Dvs, indiferent daca va aflati in concediul de ingrijire a copilului. Doar concedierea pentru anumite motive este... mai detaliat interzisa in cazul persoanelor care folosesc concediile sociale. Nu e cazul Dvs, pentru ca incetarea raporturilor de munca se produce din cauza expirarii termenului contractului individual de munca. Daca ati pastrat statutul de salariat, adica cu Dvs nu s-au incetat raporturile de munca, atunci aveti dreptul sa solicitati concediul neplatit pentru ingrijirea copilului pina la 4 ani. Daca nu a fost emis ordin de incetare a raporturilor de munca la revenirea persoanei pentru inlocuirea careia Dvs ati fost angajata, atunci termenul angajarii Dvs s-a transformat din fix in nedeterminat.

5 aprilie 2018