Am fost atacat și mușcat de câinele vecinului

31 octombrie 2021 26

Salut! Vecinul, fiind în stare de ebrietate, și-a asmuțit câinele care m-a mușcat ușor din spate. Totul s-a petrecut în stradă, am un martor, dar și înregistrare video în care vecinul își cere scuze după cele întâmplate. Am trecut printr-o stare de stres puternic și nu pot depăși acea stare. Ce pot face? Pot depune o plângere împotriva vecinului? Mersi mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

1. Codul contravențional
Art. 157
6) Deplasarea liberă a cîinilor agresivi sau a celor periculoşi în raza localităţii sau transportarea acestora în transportul public fără lesă şi botniţă se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
Puteti depune plangere la Politie.

2. Codul civil
Articolul 2014. Răspunderea pentru prejudiciul cauzat de... mai detaliat animale
(1) Proprietarul unui animal sau persoana care se serveşte de animal în timpul serviciului răspunde de prejudiciul cauzat de acesta, fie că se afla în paza sa, fie că a scăpat de sub pază. Obligaţia reparaţiei nu apare dacă prejudiciul a fost cauzat de un animal domestic predestinat activităţii profesionale, de întreprinzător sau obţinerii de mijloace pentru întreţinerea proprietarului, iar proprietarul animalului a asigurat grija cuvenită pentru supravegherea animalului, sau dacă prejudiciul s-a produs chiar şi în cazul manifestării unei asemenea griji.
(2) Persoana care, în baza contractului încheiat cu posesorul animalului, şi-a asumat obligaţia de a supraveghea animalul răspunde pentru prejudiciul cauzat de acesta dacă nu demonstrează nevinovăţia sa.

1 noiembrie 2021