Am fost inselata sa achit niste ”taxe” pentru acordarea unui imprumut

13 august 2020 32

Buna ziua. Am o situatie financiara foarte neplacuta din cauza unei persoane de peste hotare care s-a prezentat ca persoana fizica care ofera imprumuturi. Eu cu prietenul avem credite si avem intarziere la achitare si ne-am gandit sa incercam sa luam de la persoana mentionata un imprumut. Trei luni de zile am tinut legatura cu aceasta si pana la urma nu am mai primit imprumutul, ne-a tras pe sfoara. Pentru a lua imprumutul, mi-a cerut taxe si i-am facut transferuri de 95 euro, 270 euro, 380 euro, 400 euro. Mi-a cerut mai mult, dar eu n-am mai avut de unde imprumuta si nu i-am mai transferat nimic. Acum au crescut dobanzile la imprumuturile luate pentru a achita acele taxe. In prezent ma aflu peste hotare, incerc sa strang bani ca sa achit aceste imprumuturi. Mi-a venit o citatie acasa, posibil sa fiu data in judecata. Intre timp, am aflat ca persoana in cauzaa inselat si alte persoane si se pare ca este data in cautare. Eu am toata corespondenta cu aceasta persoana. Este posibil ceva de facut pentru a da o in judecata sau in cautare? Vreau sa-mi intorc banii cheltuiti cu ea, in jur la 2.000 de euro cu toate comisioanele aferente.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua Nadejda,

Trebuie să depuneți o plângere penală pe această persoană. Când reveniți în RM, mergeți la poliție sau procuratur și depuneți această plângere. Doar așa o să puteți recupera prejudiciul cauzat.

14 august 2020
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

D-na Nedejda, în acțiunele acestei persoane se prevăd elementele constituitve ale infracțiunie prevîzute de Codul penal Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei... mai detaliat sau a mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. Cum a manționat colegul meu dl. Artur, depuneți o plîngere la poliție, succese.

14 august 2020