Am fost spionat

3 august 2017 64

Buna. Am și eu o întrebare: cineva mi-a montat un microfon in casa fără acordul meu și m-a înregistrat timp de 2 săptămâni. Ce pot face in cazul asta și cât de legal este? Va mulțumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua!

Sunt posibile două ipoteze:
I. Instalarea şi înregistrarea legală.
Instalarea în domiciliu a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio este o măsură specială de investigaţie care poate fi efectuată de ofiţerul de investigaţie, însă doar cu autorizarea judecătorului de instrucţie.
Instalarea în domiciliu a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio... mai detaliat se dispune cu privire la persoana asupra căreia există probe sau date că a săvîrşit sau pregăteşte săvîrşirea unei infracţiuni. Cercetarea domiciliului şi instalarea în el a a acestor aparataje se pot dispune şi cu privire la o altă persoană dacă există o bănuială rezonabilă că aceasta primeşte sau transmite comunicări de la făptuitor ori destinate acestuia.
Supravegherea şi înregistrarea audio se dispune pe o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii pînă la 3 luni, însă nu mai mult de durata urmăririi penale.


II. Instalarea şi înregistrarea ilegală.
În cazul în care instalarea aparatului şi înregistrarea informaţiei este efectuată cu încălcarea prevederilor legale sus-indicate (de exemplu, în lipsa autorizaţiei judecătorului de instrucţie, în lipsa temeiului efectuării etc.) sau această acţiune a fost realizată, în genere, de către o persoană care nu are compotenţa corespunzătoare, cele comise ar putea fi calificate potrivit art.177/1 din Codul penal.

Aceiaşi soluţie de calificare se impune în situaţia în care instalarea şi înregistrarea informaţiei este efectuată de o simplă persoană.

În cazul în care este prezentă cea de-a doua ipoteză, puteţi sesiza organul de urmărire penală în vederea intentării unui proces penal.

Cu respect,
Copeţchi Stanislav

3 august 2017