Bună ziua. Am nevoie de o consultație juridică. Lucrez într-o companie privată pe 2 contracte: ca patiser și cofetar. Recent mi-a fost atribuit grad (accentuat) de invaliditate. În act scrie "adaptarea rezonabilă a locului și programului de muncă centrat pe nevoile speciale ale persoanei cu confort organic". Când am adus angajatorului actul în cauză, mi-au spus că nu pot lucra cu așa grad de invaliditate. Le-am zis că, din informația pe care o dețin, pur și simplu am dreptul la o muncă mai ușoară, la care angajatorul mi-a propus postul de deridicătoare, cu program zilnic, între orele 18 - 21, fără zi liberă. E posibil ca o persoană să lucreze zi de zi, fără zi de odihnă? Cum să procedez în acest caz?
Tatiana Scobiola
Bună. Conform Codului Muncii:
Articolul 8. Interzicerea discriminării în sfera muncii
(1) În cadrul raporturilor de muncă acţionează principiul egalităţii în drepturi a tuturor salariaţilor. Orice discriminare, directă sau indirectă, a salariatului pe criterii de sex, vîrstă, rasă, culoare a pielii, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, domiciliu, dizabilitate, infectare cu HIV/SIDA,... mai detaliat apartenenţă sau activitate sindicală, precum şi pe alte criterii nelegate de calităţile sale profesionale, este interzisă.
(2) Angajatorul este obligat:
e) să asigure salariaţilor condiţiile de muncă corespunzătoare cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă.
Articolul 96. Durata redusă a timpului de muncă
(4) Pentru persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate (dacă aceştia nu beneficiază de înlesniri mai mari) se stabileşte o durată redusă a timpului de muncă de 30 de ore pe săptămînă, fără diminuarea drepturilor salariale şi a altor drepturi prevăzute de legislaţia în vigoare.
Articolul 74. Transferul la o altă muncă
(2) Salariatul care, conform documentului medical (certificat/adeverință/act etc.), eliberat de autoritatea (instituția) medicală competentă, necesită acordarea unei munci mai uşoare urmează a fi transferat, cu consimţămîntul scris al acestuia, la o altă muncă, care nu-i este contraindicată. Dacă salariatul refuză acest transfer, contractul individual de muncă se desface în conformitate cu prevederile art.86 alin.(1) lit.x). În cazul în care un loc de muncă corespunzător lipseşte, contractul individual de muncă va fi desfăcut în temeiul art.86 alin.(1) lit.d).
Articolul 110. Munca în zilele de repaus
(4) Persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, în baza certificatului medical, pot presta munca în zilele de repaus numai cu acordul lor scris. Totodată, angajatorul este obligat să informeze în scris salariaţii menţionaţi despre dreptul lor de a refuza munca în zilele de repaus.
Drept urmare, depuneți o cerere scrisă prin care să vi se ofere un loc de muncă conform certificatului medical și garanțiilor legale. În cazul în care nu veți fi deacord cu răspunsul, în puteți contesta.