Am inchiriat apartament, iar stapinii au schimbat lacata fara instiintare

24 iunie 2017 212

Buna ziua, am inchiriat apartament pe termen nelimitat, contract de inchiriere nu avem, stapinii apartamentului au spus ca la incredere... Am avut niste probleme financiare si am intirziat cu chiria respectiv cu acordul stapinei apartamentului, intelegerea este ca achitam pina la 30 iunie 2017, am scris si o recipisa (la moment tre sa achit pe luna mai si respectiv pe mai, insa luna mai am stat pina pe 13, pina cind au schimbat lacata. Insa surpriza am avut cind m-am trezit cu lacata de la apartament schimbata si nici nu au anuntat, AM RAMAS FARA LUCRU, NU AM ABSOLUT NIMIC, am fost sa ma intilnesc cu dumnealor sa le dau macar o parte din bani ca sa pot sa iau niste lucruri elimentare, MACAR A COPILULUI, ei nu doresc . spuneti-mi va rog ce pot face in acest caz? SUNT NEDUMERITA...

Jurist comments 2

Download discussion
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Chiar dacă nu aveţi contract scris asta nu înseamnă că nu aveţi contract de închiriere. Legea recunoaşte contractele verbale, şi prin anumite probe, puteţi demonstra existenţa lui.
În caz de neplată, locatorul (stăpâna) are dreptul să desfacă contractul doar dacă nu achitaţi chiria pe 3 luni.
Totodată, locatorul nu are... mai detaliat dreptul să schimbe lăcatul fiindcă astfel vă deposedează de imobil fără hotărâre judecătorească. Asta se numeşte samovolnicie, care se pedepseşte de Codul contravenţional:
Articolul 335. Samavolnicia
Samavolnicia, adică exercitarea în mod arbitrar a unui drept efectiv sau presupus prin încălcarea ordinii stabilite de legislaţie, fără a se cauza vreo daună considerabilă persoanei,
se sancţionează cu amendă de la 18 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
******
De asemenea, prin această samovolnicie, locatorul v-a sechestrat bunurile ce vă aparţin, ceea ce tot e contravenţie, dar ar putea, în unele cazuri, să fie calificată şi ca infracţiune.
Deci ar trebui să scrieţi plângere la poliţie. Asta cel puţin vă va ajuta să vă recuperaţi bunurile mai rapid.
Totodată, puteţi acţiona în judecată locatorul pentru neexecutarea contractului de locaţiune şi să cereţi prejudicii.

25 iunie 2017
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Cu Titlu de aăugare,
reglementările cu privire la Locațiune le găsiți Cartea a treia, Titlu III, art. 875-910 Cod Civil. -> ( http://lex.justice.md/md/325085/ ) .

25 iunie 2017