Buna ziua. Eu am luat un credit de la banca si am avut întârzieri la plată 50 de zile. Contractul a fost reziliat și mi se cere suma totală pe care eu la moment n-o am. Mi s-a spus că dacă nu achit, voi fi dată în judecată. Spuneți-mi, vă rog, care pot fi consecințele după judecată și ce pot face eu pentru a le evita?
Igor Brinișter
Bună Dna Adriana
În cazul în care Creditorul Dvs va obține o hotărâre judecătorească privind încasarea sumei acesta se va adresa la un executor judecătoresc care, fiind persoana competentă și investită prin lege cu anumite drepturi și obligații va purcede la executarea documentului executoriu.
Întrebarea ridicată de către Dvs denotă lipsa dorinței... mai detaliat de a vă supune și executa o hotărâre judecătorească, în același timp urmărind scopul de a vă eschiva de la executarea hotărârii și a împiedica prin toate metodele posibile și imposibile executarea unui document executoriu ce poate fi emis de către instanța de judecată.
De remarcat că, cele redate de către Dvs denotă clar intenția infracțională pe care o urmăriți, iar un avocat și/sau avocat stagiar în nici un caz, dar absolut în nici un caz nu este în drept și nu vă va consulta referitor la metodele de eludare a legii deoarece, în cazul dar vă veți face rău singură Dvs.
Ori, pentru acțiune respective Dvs puteți fi atrasă la răspundere penală conform prevederilor art. 320 alin. (1) Cod Penal al RM.
Articolul 320. Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată
(1) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancţiunii contravenţionale, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
Ceea ce vă putem recomanda în cazul Dvs este să verificați atent ce prevede contractul, să contractați un avocat/avocat stagiar, iar dacă situația financiară nu vă permite, aveți posibilitatea de a vă adresa la Oficiul Teritorial al Consiliului Național pentru acordarea Asistenței Juridice Garantate de Stat, iar aceșta vor desemna un avocat care să vă acorde asistență juridică în cauza civilă ce va fi inițiată la cererea de chemare în judecată a creditorului Dvs.
Întru apărare drepturilor civile folosiți instrumentele și mecanismele civile și procesual-civile pentru a vă apăra drepturile și reprezenta interesele în fața instanței de judecată.
Accesați link-ul de mai jos pentru a găsit datele de contact ale CNAJGS:
http://www.cnajgs.md/ro/bmn/page/contacte