Am o judecata care nu se finiseaza timp de 3 ani, de ce ?

24 iulie 2017 100

Am fost implicat în accident rutier, sunt partea vătămată și am ajns în starea gravă la spital.
De la începutul judecății ședințele mergeau repede în fiecare lună cîte o ședința, dar acum la al 3 an m-am stopat la expertiza mașinii. Acum de jumătate de an aștept sa facă expertiza repetata, prima expertiza sa facut timp de 8 luni. E posibil ca din partea acuzări a fost dată mită fața de judecătorie ? Chiar și prima expertiza a fost făcută aiurea!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Specificati cum decurg sedintele de judecata , si da , avem la moment probleme cu CNEJ , expertii fiind foarte ocupati !
Solicitati atit instantei cit si la CNEJ prin cerere urgentarea examinarii! Aveti refuz , depuneti din nou !
Eu personal aveam nevoie de o expertiza la CNEj... mai detaliat care se tergiversa intentionat, dupa adresarea catre ei a aprox 30 de cereri timp de o luna am primit rezultatul dorit !
Bafta !

24 iulie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Conform Legii 87/2011 http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=339023&lang=1
aveti dreptul sa depuneti o Cerere de chemare in judecata impotriva statului pentru incalcarea dreptului la judecarea cauzei in termen rezonabil.
Asa cum a precizat si CEDO in jurisprudenta sa, necesitatea efectuarii unei expertize, sau lipsa de reactie a judecatorului fata de neefectuarea unei expertize pentru un termen... mai detaliat indelungat - constituie erori procedurale care au contribuit la depasirea pragului rezonabilitatii duratei procesului, si pe care statul trebuie sa si le asume sub forma despagubirii patrimoniale a reclamantului.
Totodata, pentru a depune astfel de cerere, este nevoie sa fi demonstrat si intentia Dvs - trebuie sa depuneti in cancelaria Judecatoriei pe numele judecatorului cereri privind reluarea procesului, si vedeti cum reactioneaza. Indicati motivele Dvs in acele Cereri. Ulterior, daca nu se reia procesul si va decideti sa solicitati recuperarea prejudiciilor pentru incalcarea dreptului la judecarea cauzei in termen rezonabil, anexati ca dovada acele cereri nesolutionate privind reluarea procesului.
Statul, prin intermediul instantelor judecatoresti, trebuie sa asigure un proces echitabil. Argumentul ca este nevoie o expertiza suplimentara, a carei durata este de peste 8 luni, nu se justifica absolut prin nimic, mai ales prin argumente precum ca este volum mare de lucru.
Depasirea termenului rezonabil de judecare a cauzei va da sentimentul ca justitia in acea cauza s-a compromis, si nu mai este credibila. De aceea, aveti dreptul sa vi se recunoasca incalcarea dreptului la un proces echitabil, in eneral, si dreptul la judecarea cauzei in termen rezonabil, in special.
Mult succes!

24 iulie 2017