Am plecat cu copilul din Republica Moldova fără a avea acordul fostului soț

9 septembrie 2019 52

Buna ziua. Sunt divorțată, domiciliul copilului este stabilit cu mine. Tatăl copilului nu achită pensia alimentară și nu participă in niciun fel la educarea acestuia, este restant la pensia alimentară din noiembrie 2017. Deoarece în Moldova îmi era foarte greu, am plecat cu copilul peste hotare. Am cerut acordul de la tata copilului pentru a-i perfecta copilului actele, însă acesta de fiecare data m-a refuzat. Acum acesta mă amenință că împreună cu avocatul lui o să-mi ia copilul, că o să mă dea în căutare internațională, că o să vină poliția din tara respectivă și o să mă deporteze împreună cu copilul în Republica Moldova. Vă rog să mă ajutați cu un răspuns. Merci.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Cristina,

Dvs aveți dreptul de ieși din țară fără acordul soțului dvs pe un termen maxim de până la 3 luni, în caz contrar or în cazul în care intenționați să vă stabiliți cu copilul minor cu domiciliul peste hotarele țării iarăși aveți nevoie de acordul soțuli dvs.

În cazul... mai detaliat dat, urma să vă adresați în instanță întru obținerea acestui acord dat fiind faptl că acesta refuza.

Prin urmare, dacă a trecut un termen mai mare de 3 luni, întradevăr la solicitarea soțului dvs poate fi deschisă procedura de înapoiere a copilului minor la locul său de reședință obișnuită care în practică este numită (Răpirea internațională a copilului minor).
Mai multă informație detaliată puteți găsi aici ( https://www.bizlaw.md/2017/07/17/rapirea-internationala-a-copiilor-de-catre-unul-dintre-parinti ).
Scopul respectivei proceduri nu-i în a lua copilul de la dvs dar în înapoiere a minorului deplasat sau reţinut ilicit pe teritoriul Republicii Moldova.

Dvs urmează să știți că pentru neplata pensiei alimentare de către fostl soț,vă puteți adresa în instanța de judecată cu o cerere privind decăderea din drepturile părintești al acestuia.

10 septembrie 2019