Am rămas fără tată de la vârsta de 13 ani și acum vor să mă ia la armată

22 noiembrie 2019 58

Buna ziua. Eu am rămas fără tată de la vârsta de 13 ani. Acum, la vârsta de 18 ani am fost la comisariatul militar și am trecut comisia militară. Am întrebat dacă eu pot sa nu fac armata din motivul că sunt fara tată, mamă mi-i operată și nu poate munci și mai am o sora mai mica pe care eu o întrețin. Ce sa fac?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Solicita aminarea inrolarii, in temeiul art. 31 alin. (2) lit. a) din Legea 1245/2002 -

Daca ai nevoie de asistenta in redactarea cererii catre comisia de incorporare, poti sa ma contactezi la adresa de email office.potirniche@yahoo.com

Articolul 31. Amînarea încorporării în serviciul militar în termen
(1) Amînarea încorporării în... mai detaliat serviciul militar în termen se acordă recruţilor de către comisiile de recrutare-încorporare din motive familiale, de sănătate, în legătură cu necesitatea continuării studiilor, desfăşurării activităţii de deputat în Parlament sau consilier al autorităţii administraţiei publice locale de nivelul al doilea, precum şi în cazurile prevăzute la alin.(6).
(2) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen din motive familiale se acordă recrutului care:
a) are la întreţinere părinţi (foşti tutori, curatori) inapţi pentru muncă, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nu există alte persoane care locuiesc împreună cu ei şi care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină. În sensul prezentei legi, părinţii (foştii tutori, curatori) sînt consideraţi inapţi pentru muncă dacă sînt invalizi de gradul I sau II ori au atins limita de vîrstă care le acordă dreptul la pensionare;
b) are soţie invalid de gradul I sau II;
c) are la întreţinere unul sau mai mulţi copii pînă la 8 ani;
d) are la întreţinere fraţi, surori care nu au atins vîrsta de 18 ani sau mai în vîrstă, dar care sînt invalizi de gradul I sau II, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nici de alte persoane care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină;
e) are un singur părinte cu doi sau mai mulţi copii pînă la 8 ani.
(3) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen din motive de sănătate se acordă recruţilor care, în baza examenului medical, sînt recunoscuţi temporar inapţi pentru îndeplinirea serviciului militar. Comisia medico-militară trimite persoana care necesită o examinare medicală suplimentară sau tratament în instituţia medicală de la locul de trai, iar în caz de necesitate – într-o instituţie curativă specializată. Tratamentul medical al recruţilor care suferă de boli ce îi fac temporar inapţi pentru serviciul militar se asigură în mod gratuit.
(4) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen, dictată de necesitatea continuării studiilor, se acordă recruţilor care îşi fac studiile în instituţii de învăţămînt secundar, ciclul I – gimnazii şi ciclul II – licee, în instituţii de învăţămînt profesional tehnic secundar – şcoli profesionale, în instituţii de învăţămînt profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar – colegii ori în instituţii de învăţămînt superior – universităţi, academii de studii, institute, şcoli superioare, şcoli de înalte studii etc., cu orice formă de instruire, pe termenul stabilit de programele de studii.
(5) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen dictată de necesitatea desfăşurării activităţii de deputat în Parlament sau de consilier al autorităţii administraţiei publice locale de nivelul al doilea se acordă pînă la expirarea mandatului.
(6) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen se acordă şi cetăţenilor supuşi urmăririi penale ori a căror cauză penală se examinează în instanţa de judecată pînă la încetarea urmăririi penale sau pînă la rămînerea definitivă a hotărîrii instanţei de judecată.

22 noiembrie 2019