Am un copil din căsătorie, dar nu locuiesc împreună cu soțul meu

12 martie 2019 38

Bună ziua! Am un copil din căsătorie, dar nu locuiesc împreună cu soțul meu. Aș vrea să mă dezic de familia soțului și să trec copilul în familia mea. Ce ar trebui să fac pentru a fi anulat certificatul de naștere al copilului și a obține unul nou în care la rubrica cu tatăl copilului să nu fie trecut nimic. Mentionez că tatăl biologic nu este soțul meu și nici nu vreau ca tatăl biologic să apară în noul certificatul de naștere al copilului. Si nici nu am nevoie de pensie alimentară sau alt ajutor.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună Liuba,

În cazul în care Dvs aveți un copil din căsătorie însă soțul nu este tatăl copiluluo unica posibila soluție prevăzută de lege pentru asemenea situație este contestarea paternității.
De remarcat că procedura de contestare a paternităţii poate avea loc doar pe cale judecătorească.
Astfel, odată cu inițierea acțiunii solicitați dispunerea unei... mai detaliat expertize ADN sau ați putea efectua testul/expertiza ADN până a va adresa in instanța de judecată și anexati ulterior la depunerea acțiunii acest raport de expertiză.
În cazul în care se confirmă ca soțul nu este tată al copilului instanța va adopta o hotărâre prin care urmează sa constate că soțul nu este tatăl copilului, cu dispunerea radierii de la rubrica "numele, prenumele tata" a numelui soțului.
Astfel, la rubrica tată nu va mai fi înscris numele soțului.

Totuși, în eventualitatea în care doriți ca numele tatălui adevărat sa fie indicat în certificatul de naștere, ulterior aveți posibilitatea inițierii unei acțiuni împotriva tatălui biologic în vederea constatării paternității.

Mai jos vedeți ce prevede Codul familiei referitor la situația Dvs privind contestarea paternității:
Articolul 49. Contestarea paternităţii (maternităţii)
(1) Paternitatea (maternitatea) poate fi contestată numai pe cale judecătorească de către persoanele înscrise drept tată sau mamă sau de către persoanele care sînt mama sau tatăl firesc al copilului, de către copil la atingerea majoratului, de către tutorele (curatorul) copilului. În cazul în care în privința părintelui este instituită o măsură de ocrotire judiciară, se aplică prevederile art. 48/52 şi 48/53 din Codul civil.
(2) Cererea privind contestarea paternităţii (maternităţii) poate fi depusă timp de un an din momentul cînd una din persoanele enumerate la alin.(1) a aflat sau trebuia să fi aflat despre înscrierea privind paternitatea (maternitatea) sau din momentul atingerii majoratului, în cazul unui minor.
(3) Nu au dreptul să conteste paternitatea:
a) soţul care şi-a dat acordul scris la fecundarea artificială sau implantarea embrionului soţiei;
b) persoana care a fost înscrisă drept tată al copilului în baza declaraţiei comune a acesteia şi a mamei copilului sau în baza declaraţiei proprii, dacă în momentul depunerii acesteia ştia că nu este tatăl firesc al copilului.

12 martie 2019