Am un credit si procentul e foarte mare

25 noiembrie 2018 158

Am o intrebare. Am un credit si procentul e foarte mare si s-a adunat suma de 70.000 de lei. Am fost sunata ca voi fi data in judecata si la inceputul lunii decembrie voi fi evacuata din casa. Se poate asa ceva? Mi-au spus ca suma e mare si ei urmeaza alte proceduri. Spuneti-mi, va rog, ce sa fac, unde sa ma adresez? Am doi copii minori.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Depinde de la ce instituții ați contractat creditul, de la instituții bancare, procentul este unul mai real, însa i stituțiile de microfinanțare abuzeaza cu penalitațile.
Ați putea invoca prevederile Codului civil de la Articolul 630. Reducerea clauzei penale
(1) În cazuri excepţionale, luîndu-se în considerare toate împrejurările, instanţa de judecată... mai detaliat poate dispune reducerea clauzei penale disproporţionat de mari. La reducerea clauzei penale, trebuie să se ţină cont nu numai de interesele patrimoniale, ci şi de alte interese, ocrotite prin lege, ale creditorului.
(2) Nu se admite reducerea penalităţii în cazul în care aceasta a fost plătită.

Totuși, pentru a reduce penalitatea este necesar sa colaborați astfel vă adresați mai întâi către creditor cu o cerere, iar dacă refuză să vă adresați în instanța de judecată.
Pentru a fi evacuat din casa, urmeaza a obține o hotărâre de judecată în acest sens sau daca exista in contract de credit formula executorie, atunci este posibil executarea in lipsa unei hotărâri.
Totuși, urmeaza a se ține cont de faptul ca aveți la intreținere copii minori, cit si faptul ca este situația are loc in prag de iarna.

Cel mai bine duceți tratative cu creditorul, in asa fel o sa demonstrați buna credință, este salutabil.

25 noiembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Evacuarea din casa poate fi posibilă in 3 cazuri:
1. Daca nu ati incheiat un contract de ipotecă- evacuarea poate avea loc doar in baza unei hotărâri judecătorești definitive (asta presupune DOUA proces de judecata, unde veți fi citată, și nu are loc într-o lună-doua, dar ani. Primul proces va fi... mai detaliat cel in care se va admite sau nu incasarea datoriei de la Dvs, si al doilea - evacuarea propriu zisa, DACA NU AVETI ALTE BUNURI, SALARIU din care ar putea fi intoarsa, treptat, datoria). In acest caz evacuarea este o masura exceptionala, si poate avea loc doar daca executorup judecatoresc va scoate la licitație apartamentul, si daca acesta va fi vandut silit.
2. În baza încheierii executorului judecătoresc, fara judecată, dacă Dvs ați semnat cu creditorul un contract de ipotecă - act notarial învestit cu formulă executorie (trebuie de vazut contractul pentru a intelege dacă este sau nu cu formula executorie).
3. In baza unei hotărâri de judecată, daca aveti incheiat un contract simplu de ipotecă (fara formula executorie).


25 noiembrie 2018