Amenda pentru ca singur mi-am zgariat bara de protectie din fata intr-o armatura metalica?

19 septembrie 2019 46

Noaptea am zgariat bara din fata intr-o armatura metalica. Am mers la Inspectoratul de Politie de sector pentru un raport constatator pentru a-l prezenta companiei de asigurari. Agentul de politie refuza sa-mi creeze raportul si sustine ca sunt pasibil de o amenda contraventionala in suma de 1.500 de lei. As dori sa stiu daca intr-adevar se aplica amenda pentru asa caz?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Pentru o astfel de constatre vă puteți adresa unui executor judecătoresc ceea ce este și în atribuția și anume constatarea faptelor și a stărilor de fapt, faptele constatate de executorul judecătoresc prin actul întocmit în condiţiile legii având forţă probantă, un element probatoriu util în eventualitatea unui litigiu.

Mai mult... mai detaliat ca atât nu poliția de sector este responsabilă de circulația rutieră ci cea de patrulare, chiar și în pofida acestui fapt dvs nu puteți fi sancționat în cauza dată deoarece art 242 din Codul contravențional prevede expres tipul încălcării care se sancționează :
(1) Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de circulaţie rutieră soldată cu deteriorarea neînsemnată a vehiculelor, a încărcăturilor, a drumurilor, a instalaţiilor rutiere, a altor instalaţii sau a altor bunuri
se sancţionează cu amendă de la 18 la 24 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.

Astfel nu puteți fi atras la răspundere contravențională deoarece dvs nu ați comis nici o faptă ilictă pasibilă de sancționat.

19 septembrie 2019