Amnistia 2021

12 februarie 2022 203

Buna ziua. Fratele meu a comis infractiuni prevazute de art. 186 alin. 3, art. 187 alin. 1, art. 191 alin. 4 CP si a fost condamnat la 6 ani si 4 luni de inchisoare. La momentul savarsirii infractiunilor avea varsta cuprinsa intre 17 si 20 de ani. Va beneficia de amnistia votata la sfarsitul anului trecut?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Fratele Dvs. ar putea solicita absolvirea de răspundere penală conform art. 5 al Legii nr.
nr. 243 din 24.12.2021 privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Dacă nu vor fi găsite circumstanțe care exclud eliberarea de răspundere penală, atunci, cel puțin, trebuie aplicată... mai detaliat reducerea pedepsei conform art. 7 din aceeași Lege.
Foarte mult depinde dacă infracțiunile au fost comise înainte de intrarea în vigoare a Legii amnistiei, dacă persoana este în închisoare - compartament ireproșabil, participarea în toate programele oferite de administrație. Precum și alte chestiuni - de ex. că persoanei nu i s-a aplicat pentru aceleași infracțiuni amnistie anterior.

La fel trebuie clarificat pentru fiecare infracțiuni în parte - cu cât trebuie redusă pedeapsa daca nu se absolvește de răspundere. Deci, toate acestea vor fi clare dacă un jurist va face cunoștință cu materialele cauzelor penale din procuratură sau instanța de judecată și cu dosarul personal din Penitenciar.

În orice caz trebuie de depus cerere cu ajutorul unui avocat pentru a solicita aplicarea amnistiei. Dacă Comisiia specială privind aplicarea amnistiei în privinţa persoanelor condamnate va emite refuz, trebuie contestat în instanța conform tuturor căilor de atac.
Or, toate dubiile privind interpretarea legii amnistiei trebuie să fie văzute în interesul persoanei. Regula generală este că legea urmează a se aplica în sensul în care ea va produce efecte juridice și nu invers. Anume aceasta și este sensul amnistiei.

13 februarie 2022