Amnistia

26 aprilie 2022 132

Buna ziua. Am dori sa stiu daca se aplica amnistia sau articolul 92 CP in privinta condamnatului (art. 264 alin. 4 CP la 3 ani si 6 luni de inchisoare) care are sanctiuni desciplinare. Va multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Noroc Vitalie, dă să ne uităm ce spune Legea nr.243 din 24.12.2012, art. 6, art. 264 al. 4 CP nu nimerești sub prevederile acestei legi. Dă să ne uităm ce spune art. 92 CP, acest articol are niște restricții, care trebuie să fie urmărite, având sancțiuni, nu poți nimeri sub... mai detaliat acest articol Articolul 92. Înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă

(1) În privinţa persoanelor care execută pedeapsa cu închisoare pentru săvîrşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave şi grave, instanţa de judecată, ţinînd cont de comportarea lor în timpul executării pedepsei, poate pronunţa o încheiere cu privire la înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă. Totodată, persoana poate fi liberată, în întregime sau parţial, de la pedeapsa complementară.

(2) Înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă poate fi aplicată numai după ce condamnatul a executat efectiv cel puţin o treime din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă şi jumătate din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune gravă.

(3) La înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată poate alege orice pedeapsă mai blîndă, din cele specificate la art.62, în limitele prevăzute pentru fiecare categorie de pedepse.

(4) La înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată îl poate obliga pe condamnat să îndeplinească obligaţiile prevăzute la art.90 alin.(6) în termenul de pedeapsă, la care a fost condamnat, rămas neexecutat.

27 aprilie 2022
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Vitalie.

Cred că puteți încerca să aplicați la reducerea pedepsei conform art. 7 din Legea Amnistiei, chiar dacă va fi o evaluare negativă a comisiei privind comportamentul, riscul de recidivă și îndeplinirea planului individual de executare a pedepsei. Această evaluare poate fi contestată conform Codului administrativ iar hotărârea Comisiei... mai detaliat Speciale de aplicare a amnistiei se contestă aparte conform Codului de procedură penală.

Dacă aveți nevoie de ajutor puteți apela la numărul GSM 069645218.

7 mai 2022