Amnistia pentru condamnat în temeiul art. 264 alin. 4 CP

3 ianuarie 2022 145

Buna ziua. Poate fi amnistiata persoana condamnata în baza art. 264 alin. 4 CP, dacă își ispășește pedeapsa de 2 ani și 8 luni în penitenciar de tip deschis și are ispășite abia 2 luni din termen. Am citit legea în cauză, însă nu am înțeles exact dacă persoana menționata cade sub incidența amnistiei sau nu. Va rog, ajuati-ma! Mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Arsen Saruhanean
  • Avocat
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua!
Persoana condamnată în baza art. 264 alin.(4) din Codul Penal al RM nu poate fi amnistiată în temeiul art.6 lit.d) din Legea Nr. 243 din 24.12.2021 privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Totodată, este posibil de solicitat de la judecătorul de instrucție... mai detaliat aplicare art.91 CP RM - Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen (este necesar de ispășit cel puţin două treimi din termenul de pedeapsă stabilit) sau art.92 CP RM- Înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă(trebuie de ispășit jumătate din termenul de pedeapsă stabilit), dacă persoana o să întrunească condițiile necesare(a realizat programul individual de executare a pedepsei, a reparat integral daunele cauzate de infracţiunea pentru care a fost condamnată, cu excepţia cazului cînd dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească, şi dacă se constată că corectarea ei este posibilă fără executarea deplină a pedepsei. Persoana poate fi liberată, în întregime sau parţial, şi de pedeapsa complementară ).

În cazul în care o să aveți nevoie de ajutor, sunați la numărul de telefon - 069076419.

Pentru acordarea asistenței juridice va fi necesar de verificat toate circumstanțele cauzei, probele, actele procedurale.

5 ianuarie 2022