Amplasarea stupilor de albine

17 martie 2024 4

Buna ziua. Parintii mei, care sunt trecuti de varsta de 80 ani, au stupi de albine acasa in sat. Vecina, cu care am avut candva un conflict, se straduie in orice mod sa se razbune pe ei. A denuntat la polizie de nenumarate ori ca fiica ei ar fi fost intepata de o albina si ca trebuie sa mutam stupii de langa casa, pentru ca fiica ei are alergie (nu stim daca are certificat care ar demonstra acest fapt). A fost un politist de la sectia de politie din Orhei si ne-a zis sa mutam toti stupii de langa casa, cat mai departe, dar nu avem unde sa-i mutam. Vroiam sa aflu care exista vreo reglementare in privinta distantei minime de amplasare a stupilor de albine de la casele de locuit din vecinatate. Intre stupii nostri si casa vecinilor avem instalat un gard inalt si o plasa, conform cerintelor initiale ale politiei dupa primul denunt. Acuma vecina ne-a denuntat din nou ca se teme de albini si insista sa mutam stupii de acasa. Va multumesc anticipat.

Jurist comments 1

Download discussion
Sergiu Galeru
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Bună ziua!
Stupii cu familii de albine se amplasează la o distanță de cel puțin 10 m de la hotarele terenului deţinut de apicultor, de la casele de locuit.
Dacă distanţa de la hotarul terenului este mai mică de 10 m, stupii cu familii de albine trebuie să fie despărţiţi de... mai detaliat terenul vecin printr-un gard (zid) impenetrabil, cu o înălţime de cel puţin 2 m, extins cu cel puţin 2 m dincolo de stupii amplasaţi la extremitatea stupinei.
La fel este interzisă amplasarea stupinelor staţionare şi pastorale în apropiere (pînă la 100 m) de instituţiile preşcolare, spitale, blocuri locative multietajate şi de alte locuri de concentrare în masă a persoanelor, de fermele de cai - pentru a se evita pericolul înţepăturilor cu posibile efecte letale, precum şi în apropierea gospodăriilor acelor cetăţeni care dispun de certificat medical ce confirmă reacţia alergică la înţepăturile albinelor.
Reglementarea apiculturii o găsiți în Legea nr. 70 din 30 martie 2006.
Succes!

18 martie 2024