Angajatorul ma acuza ca am sustras marfa la locul de munca

4 noiembrie 2021 22

Buna! Am fost angajata la un magazin alimentar aproximativ 1 an in urma, oficial m-au angajat 5 luni in urma. Acolo nu s-a facut revizia marfurilor de 1 an de zile. Eu muncesc cu o alta vanzatoare in alt schimb - 2 zile muncesc eu si 2 zile ea. In magazinul respectiv 60% din marfa este trecut prin casa neagra, nu sunt platite impozite si nu exista facturi, banii incasati in fiecare zi merg 10-15% prin casa, restul la negru fara impozite. Eu munceam 15 zile pe luna si eram platita cu de 2.000 lei lunar. Recent, adica dupa ce am muncit un an, au facut revizie si au descoperit ca lipsesc 140.000 lei. Peste 2 zile dupa verificari si calcule, am decis sa ma numaram odata marfa si a iesit o lipsa de 250.000 lei. Acum sefa magazinului ne impune sa intoarcem acesti bani. Eu sunt sigura ca nu am sustras marfa sau bani pe parcursul muncii mele, dar sefa a spus sa ma eliberez sau sa muncesc gratis, si ne-a impus sa scriem o recipisa precum ca suntem datoare sa intoarcem suma mentionata. Unde ma pot adresa, ce pot face? Am semnat recipisa, dar nu am asa bani sa intorc, mai ales ca nu am sustras nimic de la locul de munca. Sunt mama singura, inchiriez apartament si nu am alte venituri. Ce pot face in asa caz?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Greșeala cea mare este că ați semnat o recipisă la care ați fost impusă în mod ilegal, sunt mai multe nuanțe care urmează să fie respectate de către angajator.

Nu pot fi puse aceste restanțe pe seama dvs pânâ nu se efectuează o inventariere/audit detaliat care să stabilească în baza... mai detaliat actelor circumstanțele existente. Mai mult ca atât o persoană poate fi răspunzătoare de aceste momente doar atunci când are încheiat cu angajatorul un contract de răspundere materiale în baza căruia angajatul duce o evidență și răspunde.

Ar fi bine să apelați la un avocat pentru a vă apăra interesele și a coordona în continuare toate momentele cu angajatorul.

Mai mult ca atât nimeni nu poate să vă impuie să munciți gratis sau să scrieți cerere de demisie, fapte care contravin grav Codului Muncii.

Vă recomand în mod urgent să sesizați Inspecția Muncii cu o plângere pe numele angajatorului și restul persoanelor unde să indicați toate momentele care leați enunțat mai sus.

5 noiembrie 2021